Mai bine de jumătate dintre orădenii beneficiari ai HG 600 din 2009, ce stabileşte categoriile de persoane cu venituri mici care beneficiază de ajutoare alimentare, şi-au ridicat deja de la Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) făina de grâu, făina de mălai, zahărul, biscuiţii şi pastele făinoase la care au dreptul.

Din cei 15.620 de orădeni trecuţi în evidenţele Consiliului Judeţean că se încadrează legal între beneficiari, 8.945, reprezentând 57% din total, au intrat în posesia alimentelor în perioada 25 august - 2 noiembrie.

Pe lista celor care au dreptul la ajutoare alimentare se numără familii şi persoane singure beneficiare ale Legii 416 privind venitul minim garantat, şomerii, pensionarii cu pensii sub 400 lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi cele cu handicap accentuat. Acestea au dreptul la 14 kilograme de făină, 1 kilogram de zahăr, 3,2 kilograme de mălai, 1,3 kilograme biscuiţi, greutatea totală a "pachetului" pe care îl ridică de la Primărie ajungând la nu mai puţin la 27 de kilograme de alimente.

"Distribuirea acestor alimente este un proces destul de greoi. Este dificil pentru persoanele cu handicap sau pentru pensionari să care acasă pachete de 27 kilograme", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Viceprimarul a mai spus că pe viitor procesul de distribuire a alimentelor ar trebui regândit în favoarea beneficiarilor de ajutoare alimentare. "Nu înţeleg de ce nu s-au dat bonuri valorice, că poate omul nu vrea 1,3 kilograme de biscuiţi, ci are nevoie de 1 kilogram de zahăr în plus", a afirmat Biro, constatând că, dacă aveau bonuri valorice, beneficiarii ar fi putut să îşi cumpere alimentele în mai multe tranşe, fără să se cocoşeze sub sacoşe.

ASCO a distribuit în ultimele două luni către populaţie 118.930 kilograme de făină, 59.465 kilograme mălai, 27.184 kilograme paste făinoase, 11.043 kilograme biscuiţi şi 5.015 kilograme zahăr.

Distribuirea alimentelor se face în continuare de la fosta cantină a municipalităţii din strada Primăriei nr. 3, pe baza cărţii de identitate a beneficiarului şi a persoanei care ridică alimentele, iar în cazul minorilor a certificatului de naştere în original şi a cărţii de identitate a întreţinătorului legal.