Nouă cetățeni români au fost reținuți de polițiștii din Marea Britanie în urma revoltei de stradă din Leeds, unde mai multe persoane au vandalizat și răsturnat o mașină de poliție și au dat foc unui autobuz și altor obiecte.

Violențele au fost condamnate de autoritățile din UK, inclusiv de premierul Keir Starmer, le-a catalogat ca fiind „șocante și rușinoase”.

Scandalul a pornit după ce Protecția Copilului din Leeds a preluat copiii unei familii de români de etnie romă, sub suspiciunea de rele tratamente. 

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că autoritățile britanice au reținut 9 cetățeni români, iar 8 dintre ei au fost eliberați, în urma incidentelor din 18 iulie. 

„Urmare a demersurilor realizate de către CG Manchester, autoritățile britanice au informat, în cursul zilei de astăzi, 21 iulie 2024, cu privire la reținerea a nouă cetățeni români implicați în incidentele din seara zilei de 18 iulie 2024. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați”, a transmis MAE, informarea fiind citată de Libertatea.ro. 

Ancheta în acest caz continuă, au precizat reprezentanții instituției conduse de Luminița Odobescu. „CG Manchester menține situația din Leeds în atenție prioritară și este pregătit să continue acordarea asistenței consulare, conform competențelor deținute, cu respectarea legislației britanice în vigoare”, a precizat MAE.

Autoritățile britanice au decis să preia copiii unei familii de români, după ce unul dintre cei mici a ajuns la spital cu o lovitură la cap.

Situația a provocat o adevărată revoltă într-o zonă în care locuiesc migranți din mai multe țări. În filmările realizate în timpul scandalului și publicate pe social media se aud îndemnuri la violență, rostite în limba română: "Adu cuţitul! Răstoarnă maşina! Rămâne istorie! Să vină mascaţii de la Bucureşti, că şi pe ăia îi dărâmăm".

Protestele au continuat și în zilele ce au urmat, când mai multe persoane au fost în stradă pentru a striga „Vă rugăm, aduceți-ne copiii înapoi!”.

De asemenea, în clipuri publicate de The Telegraph se vede că mai mulți au cântat piese creștine în limba română. 

Sâmbătă, potrivit aceleiași publicații britanice, părinții copiilor luați de autorități au spus că intră în greva foamei. 

O reprezentantă a comunității romilor din Leeds, Ștefania Banu, a declarat că serviciile sociale și poliția au demonstrat „rasism sistemic și discriminare” în ceea ce privește acest caz: „A fost o neînțelegere a culturii romilor din România, despre care credem că este o dovadă de rasism sistemic și discriminare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!