Fosta pepinieră a Oradiei va deveni zonă rezidenţială. Primăria va posta luni pe site-ul propriu caietul de sarcini al unui proiect privind construirea unui cartier rezidenţial pe un amplasament de 95.888 metri pătraţi din zona străzii Ceyrat.
"Pe acest amplasament ne dorim să edificăm în parteneriat public privat un cartier de blocuri. Vor fi peste 900 de apartamente, din care 728 vor fi edificate prin actualul proiect, iar 180 de apartamente vor fi construite sub forma unor locuinţe ANL", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit edilului, cartierul, format din blocuri de 3-4 etaje, cu garsoniere şi apartamente cu 1-3 camere, se doreşte un exemplu de bune practici pentru dezvoltările imobiliare ulterioare. "Acest cartier ar urma să fie un exemplu pentru modul cum ar trebui să se construiască blocuri în Oradea în anii următori. Fiecare apartament va avea loc de parcare, vor fi spaţii verzi, va fi aerisit, va avea rastele pentru biciclete şi tot ce îi trebuie", a spus Bolojan.
Pentru a mări rata de reuşită a proiectului, cartierul va fi împărţit în şase pachete de blocuri care vor fi licitate separat. "Nu se va permite ca un singur dezvoltator să ia toată lucrarea. Un investitor nu va putea primi mai mult de două pachete, aşa că aici vor lucra minim trei investitori", a afirmat primarul.
Pentru a pune în operă această investiţie, municipalitatea va scoate la licitaţie concesionarea terenului de sub viitoarele blocuri pentru o perioadă de 10 ani la un preţ pornind de la 35 euro pe metrul pătrat. Câştigătorii licitaţiei vor trebui să se oblige la obţinerea autorizaţiei de construire în termen de un an, începerea lucrărilor în cel mult un an de la obţinerea autorizaţiei şi finalizarea lucrării în termen de doi ani. "Va exista posibilitatea prelungirii duratei lucrărilor cu încă şase luni, dar cu penalităţi", a spus Bolojan.
Primăria va asigura investitorilor infrastructura necesară viitorului cartier de la reţele de apă şi canalizare la linii electrice, va amenaja parcări, puncte de colectare a deşeurilor, locuri de joacă pentru copii şi altele.
Edilul este convins că noile apartamente îşi vor găsi proprietari. "Avem 27.000 de navetişti zilnic. Jumătate dintre ei vin în Oradea cu maşina şi jumătate cu autobuzul. Parte dintre ei s-ar putea să îşi dorească să se stabilească în Oradea. Apoi, sunt convins că există un număr important de oameni care s-ar muta dacă ar avea acces la rate şi locuinţe acceptabile", a afirmat primarul.
Odată supus consultării publice şi discutat cu investitorii locali, proiectul viitorului cartier va fi propus spre aprobare Consiliului Local astfel încât undeva în 2017-2018 primele locuinţe să fie deja construite.