Luni va începe votarea online a proiectelor de bugetare participativă propuse de orădeni pentru anul 2019. La cea de-a doua campanie de preluare de proiecte orădenii au făcut 91 de propuneri, mai puţin de jumătate faţă de ediţia anterioară.

Proiecte mai puţine, dar mai bune

Deşi orădenii au depus în final cu 108 proiecte mai puţin decât în ediţia anterioară a campaniei de bugetare participativă, numărul proiectelor care vor fi validate pentru a intra în cursa pentru finanţarea de 200.000 euro va fi mult mai mare de data aceasta.

”Față de anul trecut, când am avut 199 de proiecte, din care s-au validat 42, anul acesta, chiar dacă avem un număr mai mic de proiecte depuse, numărul celor validate va fi mai mare, pentru că oamenii au înțeles care este scopul acestui program, au înțeles care sunt domeniile și condițiile de eligibilitate, depunând proiecte mult mai bune”, a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).

Propunerile formulate de orădeni vor fi verificate din punct de vedere al eligibilităţii de către o comisie din cadrul Primăriei.

Proiectele vor putea fi mediatizate de iniţiatori pe reţelele de socializare în perioada 10 decembrie – 20 ianuarie, când se va desfăşura şi etapa votului online.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii votul on-line se va face prin accesarea platformei de pe site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro sau a link-ului https://activ.oradea.ro/ și apoi prin autentificare sau prin logare cu contul de facebook.

"Cei care vor vota sunt rugați să analizeze foarte bine proiectele dintr-o categorie, deoarece conform regulamentului pot vota un singur proiect pentru un domeniu”, se mai menţionează în comunicat.

Cu două votări

Conform regulamentului procesului de bugetare participativă votul cetățenilor va avea loc în două etape distincte: votul on-line (10 decembrie 2019 – 20 ianuarie 2019), acesta având o pondere de 50% și votul cu ocazia dezbaterii publice la nivel de cartier, care va avea o pondere tot de 50%.

Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului.

În cadrul întâlnirilor organizate la nivelul cartierelor și al companiilor din oraș se vor prezenta proiectele declarate eligibile, ocazie cu care participanții la întâlnirile publice își vor putea exprima prin vot direct opțiunea proprie.

Primele 10 proiecte care vor obţine cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice vor fi cuprinse în bugetul municipalităţii pentru anul 2019 şi puse în operă în perioada următoare.