Deşi nu au fost suficienţi la număr pentru ca referendumul să fie validat, orădenii care s-au prezentat duminică la urne s-au pronunţat, în covârşitoare majoritate, în favoarea fuziunii municipiului cu comuna învecinată Sînmartin.

Potrivit datelor provenite de la toate secţiile de votare, centralizate la Biroul Electoral Municipal, 95,83% dintre votanţi (adică 35.738 orădeni) au votat DA, în vreme ce doar 3,448% (1.286 votanţi) s-au exprimat împotrivă.

Totodată, datele finale arată că la referendumul de duminică s-au prezentat la urne doar 19,68% dintre orădenii înscrişi pe listele electorale (37.290 votanţi), mult sub pragul de 30% impus de lege pentru ca scrutinul să fie considerat valid.

Procesul de numărare a voturilor la 142 din cele 143 de secţii de votare s-a finalizat puţin după miezul nopţii. Rezultatele finale au întârziat însă aproape încă 2 ore deoarece preşedinta secţiei de votare nr. 64, Sorina Negruţ, a uitat să predea procesele verbale. Ulterior s-a descoperit că, în loc să fie predate la BEM, procesele fuseseră puse în sacii cu buletinele de vot.

În afară de acest eveniment, nu s-au înregistrat incidente. "Scrutinul s-a desfăşurat legal, fără incidente şi fără să se înregistreze vreo contestaţie", a declarat preşedintele BEM, judecătorul Ionel Olah, pentru BIHOREANUL.

La votul de duminică au fost înscrise, în total, pe listele electorale 189.416 persoane cu drept de vot, astfel că numărul minim de participanţi pentru validarea referendumului trebuia să fie 56.825.

Votul majoritar pozitiv, înregistrat atât la Oradea (95,83%) cât şi la Sînmartin (54,5%), lasă totuşi deschisă posiblitatea repetării consultării populare, conform declaraţiilor primarului Ilie Bolojan, făcute după închiderea urnelor.

"În cazul în care votul la Sânmartin va fi favorabil unificării şi dacă şi pe municipiu, chiar dacă votul nu e valid, va fi tot favorabil, putem lua în calcul organizarea unui nou referendum", a spus Bolojan.

Citiţi pe această temă şi articolul "În vreme ce orădenii nu s-au prezentat la vot, locuitorii din Sînmartin au votat DA la referendum"