În relaţia cu constructorii, Primăria are pâinea şi cuţitul în mână. Lucrările din oraş sunt nenumărate, bani există, ba din impozite, ba din fonduri europene, aşa că în mod normal neamurile lui Cărămidă şi Mortar ar trebui să vină în faţa primarului Florin Birta cu căciula în mână.

Ei bine, există o firmă cu puternice rădăcini liberale, Asfamixt, care a câştigat licitaţia pentru asfaltarea unor străzi în cartierul Oncea şi care sfidează atât Primăria, cât şi pe orădeni. În cel mai bun spirit şantieresc, Asfamixt vrea să mănânce cu două guri. Cu toate că era deja angrenată în şantiere de mare amploare, a mai vrut şi alte lucrări, deşi era incapabilă să le ducă la capăt. 

Firma a angajat un subantreprenor care a introdus conducta de colectare a pluvialelor, după care a lăsat şantierul de izbelişte. După ce a spart străzile cu pricina, directorul Asfamixt spune acum că termenul pentru execuţie cerut de Primărie, de 3 luni, era nerealist.

Păi, doar acum află că era nerealist? Când şi-a adjudecat licitaţia de ce n-a reclamat nimic? Mai mult, se jură că nu va mai lucra niciodată în Oradea. Păi, dacă ai o firmă incapabilă să-şi respecte contractul, ce cauţi în capitala de judeţ? Du-te la ţară, că acolo, dacă-i faci o viluţă primarului, îţi semnează toate situaţiile de lucrări fără să-ţi mai baţi capul să le şi execuţi!

Impertinenţa, de altfel specifică multor constructori, se datorează modului timid în care Primăria tratează cu aceştia. Dacă era făcut un contract beton, firma nu îndrăznea să-şi ia jucăriile şi să ne lase în noroaie, pentru că ar fi plătit milioane de lei penalităţi. La fel a păţit Primăria şi cu terenul de lângă Aquapark, semnând un contract care pică în instanţă, pentru că onor slujbaşii nu ştiu să impună clauze solide, cu obligaţii ferme.