Ajuns la ediţia cu numărul cinci, European Music Open a debutat vineri seară cu un concept artistic special, Alexandru Badea & Simona Strungaru Symphonics. Sute de orădeni, eleganţi, dar cu măştile de protecţie pe feţe, au participat la o poveste muzicală încântătoare.

Cântăreţul de operă şi iniţiatorul EMO, Alexandru Badea, a dorit ca anul acesta festivalul să pună în valoare tânăra generaţie de artişti. Iniţial, concertele trebuiau să se ţină în Piaţa Unirii, dar din cauza vremii imprevizibile s-au mutat în eleganta sală a Teatrului Regina Maria. 

În deschidere, Badea a mulţumit echipei de sonorizare pentru eforturile făcute în a asigura logistica, după care a trecut la ce ştie el el mai bine: să cânte. Alături de cele mai celebre canţonete napoletane, interpretate împreună cu orchestra dirijată de Simona Strugaru, spectatorii au putut asculta şi melodii îndrăgite din repertoriul internaţional.

Invitaţii speciali au fost trompetistul Sebastian Burneci şi tânăra soprană Maria Rădeanu.

Un moment de mare efect şi sensibilitate l-a constituit prezenţa corului de copii al Liceului Greco - Catolic "Iuliu Maniu", care, într-o coregrafie modernă, au dat un plus întregului spectacol.

Alexandru Badea nu a uitat să mulţumească pentru prezenţa în sală a episcopului greco-catolic Virgil Bercea şi a episcopului romano catolic Böcskei László, care şi acum au fost alături de acest eveniment, ştiut fiind că, în ediţiile trecute, festivalul şi-a găsit loc de manifestare în frumoasele biserici din Oradea.

Concertul de vineri seară a fost primul din această ediţie a European Music Open, un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), din subordinea municipalităţii.

Sâmbătă seară, tot la Teatrul Regina Maria, va avea loc concertul Violoncellissimo, unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale româneşti din ultimii 15 ani, alături de maestrul Marin Cazacu.

Duminică seară va avea loc o gală de operă denumită Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni.

Festivalul va fi închis, marţi, 31 august, cu concertul jazzmanului Jan Garbarek, aflat în premieră la Oradea. Evenimentul se va ţine în Piaţa Unirii. Biletele pot fi cumpărate de pe platforma iabilet.ro.