N-a rezistat decât o zi! Indicatorul cu traducerea denumirii râului Crişul Repede în limba maghiară, Sebes-Körös folyó, montat marţi de conducerea PPMT Bihor ca un gest de nesupunere civică, a fost dat jos. Conducerea Poliţiei Locale susţine că patrula de zonă a găsit tăbliţa demontată şi a adus-o la sediu de unde poate fi revendicată de proprietari.

"Patrula de serviciu a fost în zonă ca să constate dacă relatările apărute în presă referitoare la montarea fără autorizaţie a plăcuţei sunt adevărate şi a constatat că nu mai era pe stâlp. Nu ştim cine a da-o jos şi a lăsat-o acolo. Tabla este la sediul Poliţiei Locale şi aşteptăm să fie revendicată", a declarat Ioan Găluţ, directorul interimar al Poliţiei Locale Oradea.

Potrivit acestuia, proprietarul indicatorului riscă o amendă între 1.000 şi 10.000 lei. Montarea este asimilată de Legea construcţiilor amplasării unui panou fără autorizaţie de construcţie.

De altfel, conducerea Poliţiei Locale ia în calcul varianta de a nu mai aştepta revendicarea tăbliţiei şi să amendeze PPMT pe baza fotografiilor şi înregistrărilor apărute în mass media. "Analizăm posibilitatea sancţionării formaţiunii ai cărei reprezentanţi au montat tăbliţa", a spus Găluţ.

Panoul cu denumirea Sebes-Körös folyó a fost montat marţi, în prezenţa jurnaliştilor, de preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, ajutat de liderul filialei municipale, Moldovan Lajos, şi de vicepreşedintele pe zona Partium, Nagy Joszef Barna. Csomortanyi a justificat gestul ca o acţiune de protest faţă de faptul că municipalitatea orădeană nu a montat în oraş indicatoare cu denumirile geografice în limba maghiară, aşa cum cer normativele în vigoare.