Reabilitarea şi modernizarea Pieței Unirii, lucrare cofinanţată din fonduri europene care trebuia finalizată în septembrie 2013, a fost scoasă în sfârşit la licitaţie de către municipalitate. Anunţul privind deschiderea  procedurii de achiziţie a fost postat joi în SEAP, la aproape un an de la anularea primei proceduri de achiziţie. Conform anunţului de intenţie, termenul de depunere al ofertelor expiră pe 6 iunie, iar garanţia de participare se ridică la 375.400 lei.

O investiţie de 23,3 milioane lei

Estimate la 23,2 milioane lei inclusiv TVA, lucrările de reabilitare şi modernizare, vor trebui finalizate în termen de un an. Desemnarea câştigătorului se va face în baza unui punctaj în care o pondere de 50% o va avea preţul cel mai mic, 40% durata garanţiei lucrărilor în porfir, piatră şi granit auriu, şi câte 5% la sută termenul de garanţie pentru mobilierul urban şi lucrările la reţelele electrice şi de canalizare. Termenul minim de garanţie acceptat de municipalitate este de 24 de luni.

Pentru a fi admise la licitaţie, companiile vor trebui să facă dovada unei cifre de afaceri de 30 milioane lei pe ultimii trei ani, şi să prezinte un contract de lucrări similare ca natură şi complexitate executate într-o piaţă, parc sau alt spaţiu public.

Piaţa Unirii va fi pietonală

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, printre altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Vasile Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand cu vedere la Piaţa Unirii.

Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi 2 rastele de biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor din centru şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.