Unde dai şi unde crapă: auditorii Inspectoratului Şcolar Bihor trimişi luna trecută la şcoala din comuna Finiş ca să contabilizeze paguba lăsată în urmă de secretara Rodica Doble, suspectată de delapidare, au mai descoperit o belea.

Înainte să-şi dea demisia, femeia a "turnat" doi inspectori şcolari care s-ar fi trecut pe statul de plată al cadrelor implicate într-un program cu fonduri europene chit că n-ar fi ţinut nici măcar o oră. Iar cei în cauză nu sunt fitecine. Unul e chiar inspectorul general şcolar adjunct Nicolae Avram, iar cel de-al doilea Alin Novac, inspector pe managementul resurselor umane şi consilier local, ambii PSD-işti.

Cum era de aşteptat, amândoi pretind că acuzaţiile sunt nedrepte, aruncate ca răzbunare de secretara obligată să demisioneze şi reclamată pentru furăciunea comisă. Pe de altă parte, însă, BIHOREANUL a descoperit că reclamaţia are un dram de adevăr. Căci în urma unui sondaj printre cursanţii înscrişi în program, cărora ar fi trebuit să le predea, niciunul nu i-a cunoscut. "Probabil că respectivii n-au fost la ore. Pentru ei prezenţa nu e obligatorie", se apără Avram.

Delapidare în doi

Scandalul inspectorilor care au luat bani nemunciţi din fonduri UE a pornit de la o fraudă comisă de secretara şcolii din Finiş, Rodica Doble. Femeia a fost prinsă că în anul şcolar trecut a şterpelit din fondul de salarii, umflând în acte sumele cuvenite cadrelor didactice şi virând banii în contul ei personal şi în cel al profesorului de religie, Mircea Boţa, preot greco-catolic în satul Ioaniş, dar şi administrator la fondul forestier al Episcopiei Greco-Catolice în cadrul Ocolului Silvic Sfânta Maria.

05 Daniel Negrean_2.jpgAuditul realizat la ordinul inspectorului şcolar general Daniel Negrean (foto) a dezvăluit o pagubă de 27.561 lei care a fost asumată integral de secretară. "A declarat că şi-a însuşit toţi banii şi a returnat paguba în timpul controlului", a explicat BIHOREANULUI şeful Inspectoratului Şcolar. Chemat să dea explicaţii, profesorul de religie a refuzat să se prezinte, trimiţând o declaraţie scrisă în care nega orice implicare în hoţia secretarei. "A susţinut că şi-a lăsat cardul la secretară şi că el şi-a însuşit doar salariul propriu, fără să ştie de restul banilor. Care a fost motivul pentru care îşi lăsa cardul de salariu unei alte persoane, n-a mai spus".

În anchetă

Cert e că, în urma constatărilor auditorilor, Consiliul de Administraţie al ISJ a decis cercetarea disciplinară atât a secretarei Rodica Doble şi a profesorului de religie Mircea Boţa, cât şi a contabilei Mariana Morar şi a directoarei Aurelia Cristian. "Din verificări a reieşit că toate actele erau făcute de secretară, iar contabila şi directoarea semnau statele şi ordinele de plată fără să verifice dacă acestea corespund cu realitatea. Nici măcar nu erau ţinute pontajele lunare. Asta explică felul în care secretara a reuşit să falsifice statele de plată", spune Negrean.

Pe de altă parte, şeful ISJ a dispus extinderea auditului, solicitând verificarea în detaliu a statelor de plată pe ultimii patru ani. "Vrem să aflăm dacă există nereguli şi pe anii precedenţi".

VIP-uri la catedră

Verificările au scos la iveală noi probleme, legate de proiectul "A doua şansă, o nouă şansă", finanţat cu fonduri UE şi derulat în centre şcolare din comunităţi sărace, pentru a da posibilitatea celor care au abandonat şcoala să-şi finalizeze studiile şi să obţină o pregătire profesională. Unul din aceste centre este şi cel de la Ioaniş, aparţinând de şcoala din Finiş, unde se pregătesc 23 de persoane, urmând cursuri intensive programate la fiecare sfârşit de săptămână cu 10 cadre didactice, dintre care doi sunt chiar inspectori şcolari.

05 Alin Novac.jpgAmbii sunt personaje cunoscute. Unul e Alin Novac (foto), ginerele fostului viceprimar al Beiuşului, Viorel Iuhas. Anul trecut, acesta a candidat din partea PSD la Primăria municipiului împotriva liberalului Adrian Domocoş. Profesor de matematică la Şcoala Nicolae Popoviciu din Beiuş, Novac a ajuns între timp inspector pentru managementul resurselor umane şi consilier local în Beiuş din partea PSD.

Cel de-al doilea este şi el un PSD-ist bun la toate: inspectorul general şcolar adjunct Nicolae Avram, fost profesor de istorie şi geografie la Chiribiş, acum la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, iar în paralel şi expert POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), membru în CA al Electrocentrale, secretar la organizaţia municipală Oradea a partidului şi consilier financiar la Allianz Ţiriac Asigurări.

Acoperiţi cu acte

Deşi atât Novac cât şi Avram sunt ocupaţi până peste cap, în weekend ambii se odihnesc tot prin muncă, predând romilor din satul Ioaniş. În acte, căci în realitate lucrurile nu stau aşa. Conform auditorilor ISJ Bihor, citaţi chiar de şeful Inspectoratului, "se pare că unele lucruri nu sunt tocmai în regulă" referitor la cei doi inspectori, bănuiţi că nu ar fi prestat munca pentru care au încasat bani din fonduri europene.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cei doi ar fi fost pârâţi de secretara şcolii, înainte de a-şi da demisia, iar informaţia a fost întărită şi de alţi angajaţi ai şcolii din Finiş. În plus, Novac şi Avram nu sunt cunoscuţi nici printre cursanţii înscrişi în programul "A doua şansă, o nouă şansă". "Eu nu i-am văzut niciodată. Nouă ne predă matematică doamna Violeta Zoţ", spune una dintre cursante, A.B., căreia BIHOREANUL i-a prezentat fotografiile celor doi. Nici F.B. şi M.T., care au absolvit studiile, nu i-au recunoscut pe profesori: "Nu ştiu cine sunt, şi am fost la toate orele".

Navetiştii

Solicitată să explice neregulile din şcoala pe care o conduce, directoarea Aurelia Cristian susţine că toate au fost deja remediate: "Am avut o problemă, dar s-a rezolvat. Banii delapidaţi de secretară au fost recuperaţi, iar aceasta şi-a dat demisia". Cât despre VIP-urile de la Inspectorat înscrise pe statele de plată, directoarea se jură că Novac şi Avram îşi ţin toate orele. "Nu au fost văzuţi de unii cursanţi pentru că, probabil, respectivii n-au fost la orele lor", susţine ea.

La fel zic şi cei doi inspectori, deşi este aproape imposibil de crezut că, după o săptămână de muncă, îşi petrec sâmbetele şi duminicile la şcoala din Ioaniş. Avram, de pildă, locuieşte la Oradea, adică la 60 km de localitatea unde pretinde că face şcoală de duminică. Având în vedere suma pe care o încasează lunar pentru orele de la Ioaniş, "100-150 lei, o nimica toată", mai mult face muncă patriotică, de vreme ce nu-şi acoperă nici cheltuielile de deplasare. "Oricum, merg la fiecare sfârşit de săptămână la Uileacu de Munte, la părinţi", ţine să explice adjunctul ISJ motivul pentru care, totuşi, ţine cursurile de la Ioaniş.

Variante

Ciudăţeniile nu se opresc aici. Întrebaţi, Avram şi Novac n-au putut spune nici câţi elevi au la Ioaniş, nici numele vreunuia. Nu au reuşit să explice convingător nici de ce nu şi-au trecut în CV-uri aceste posturi, căci dintre celelalte nu le-a scăpat niciunul. În plus, nici în actele Inspectoratului cei doi nu apar printre cadrele implicate în programul "A doua şansă, o nouă şansă". "La Ioaniş predau doar 6 cadre didactice de la şcoala din Finiş şi 4 de la Colegiul Ioan Ciordaş din Beiuş", afirmă consilierul Sebastian Hebriştean de la ISJ.

Cert e că, pentru a lămuri suspiciunile care planează asupra celor doi subalterni, inspectorul general a promis noi verificări. "Actele sunt completate, planificările sunt făcute, pontajele semnate, dar există informaţii că în realitate orele nu s-au ţinut. Am cerut să se verifice şi aceste aspecte. Trebuie să existe evaluări şi teste pe care cursanţii le-au susţinut în timpul orelor", spune Daniel Negrean. Mai mult, pornind de la acest caz, începând din toamnă vor fi controlate toate centrele şcolare implicate în programul "A doua şansă, o nouă şansă", dar şi unităţile unde există cursuri de seral şi fără frecvenţă.

"Se pare că nu sunt toate lucrurile în regulă", zice şeful ISJ Bihor. Mai mult ca sigur, nu...


BUGETAR MILIARDAR
Luca atotştiitorul

05 luca.jpgAu chiulit sau nu de la ore, cert e că sumele de câteva sute de lei încasate de inspectorii Nicolae Avram şi Alin Novac de pe urma proiectului "A doua şansă, o nouă şansă" sunt un mizilic pe lângă câştigurile fostului şef PDL-ist al ISJ, Dorel Luca (foto).

BIHOREANUL a dezvăluit anul trecut că acesta s-a pus manager şi coordonator pe trei din cele şase proiecte cu fonduri UE derulate de ISJ Bihor, încasând într-un singur an 123.559 lei. Mai mult, Luca şi-a recompensat şi apropiaţii, pe unul dintre adjuncţi, Nicolae Ungur, fiind plătit ca expert în educaţie, iar celălalt, Kery Hajnal, ca ofiţer de marketing. De asemenea, angajatele Ramona Bacter, Raluca Şereş şi Florentina Crăciun au fost plătite şi ele ca experţi. Dorel Luca şi-a aranjat şi soţia, profesoară la Liceul Lucian Blaga, Adriana Luca fiind plătită cu 7.744 lei tot ca expert.

Consecinţele? În 2012, autorităţile europene au blocat toate proiectele derulate de Inspectoratul Şcolar Bihor, instituţia fiind obligată la returnarea a 100.000 lei, cheltuieli de personal neeligibile.