Comisia de Apel a Federației Române de Baschet a decis să anuleze sancțiunea de 2.500 de euro pe care Comisia Centrală de Disciplină a dat-o clubului CSM Oradea, după scandalul de la derby-ul de acasă din 18 martie cu U BT Cluj, făcând referire la „aprecieri sau declarații calomnioase, jignitoare prin care denigrează public imaginea jocului de baschet, a adversarilor, a altor cluburi”. 

Amintim că reprezentanții CSM Oradea au contestat doar această sancțiune dintre toate cele aplicate după scandal, care au inclus și amenzi, și suspendări de câteva etape pentru antrenorul secund al Oradiei, Radovan Markovic, și pentru jucătorul Nikola Markovic.

„Comisia de Apel decide: admite apelul formulat de către CSM Oradea; anulează în parte decizia nr. 11/24.03.2023 a CCDES cu privire la sancțiunea aplicată clubului CSM Oradea, înlăturând în consecință și penalitatea sportivă dispusă de CCDES față de acesta. Prezenta decizie a fost luată cu unanimitate de voturi și este definitivă și de imediată aplicare”, se arată în decizia semnată de președintele Comisiei de Apel, Bogdan Tohăneanu, și publicată pe site-ul Federației Române de Baschet. 

Derby-ul de pe 18 martie din Oradea a fost unul cu scântei. Provocat de Nikola Markovic, care i-a pus o piedică, jucătorul cubanez al U BT Cluj-Napoca, Karel Guzman, s-a dezlănțuit și a vrut să se năpustească asupra adversarilor, împingându-și coechipierii și chiar un arbitru care a încercat să-l oprească. Până la urmă, după ce arbitrii au revăzut scenele, au decis să-l elimine de pe teren, astfel că jucătorul s-a îndreptat spre vestiare. Ulterior, el a ieșit din Oradea Arena, a găsit o rangă și s-a întors cu ea în sala polivalentă, fiind oprit de un coechipier, dar cu mari eforturi. 

Într-un comunicat publicat apoi pe site-ul oficial, CSM Oradea a făcut referire la mai multe momente în care Karel Guzman a avut un comportament neadecvat, provocator sau chiar violent, numindu-l pe acesta „recidivist”. 

Mihai Silvășan, antrenorul U BT Cluj Napoca, a susținut ulterior, că antrenorul secund al Oradiei, Radovan Markovic, ar fi instigat scandalul, vrând dinadins să-l provoace pe Guzman, dat fiindu-i temperamentul. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, Karel Guzman de la U BT Cluj Napoca a fost suspendat 4 etape și amendat cu 2.500 de euro, Nikola Markovic de la CSM Oradea a fost suspendat două etape și amendat cu 1.000 de euro, la fel ca și antrenorul secund al CSM, Radovan Markovic, suspendat vreme de trei etape și sancționat cu 1.000 de euro.

La finalul lunii martie, Șerban Sere, președintele CSM, a precizat că jucătorul și antrenorul secund al CSM au cerut să fie notificați individual în privința sancțiunilor primite, lucru pe care comisia nu l-a făcut din oficiu, iar ulterior vor decide dacă vor contesta în vreun fel deciziile. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!