Federația Română de Baschet, prin forurile de integritate, a început o investigație în cazul unei serii de meciuri care s-au încheiat cu diferențe enorme de puncte în prima fază a Cupei României, printre care partida dintre CSM Oradea și Dinamo București, disputată duminică la Oradea Arena și încheiată cu scorul zdrobitor de 121-39. Informația a apărut pe site-ul de știri sportive Baschet.ro.

Celelalte meciuri din Cupa României care au fost tranșate cu diferențe mari de scor au fost: CSM Corona Brașov vs. ABC Laguna București, scor 102 la 49, respectiv CSM Constanța vs. CS Vâlcea, scor 93 la 53.

Culmea, o declarație făcută de antrenorul orădenilor, Cristian Achim, ar fi stat la baza investigației deschise de FRB, după cum a precizat președinta forului, Carmen Tocală, pentru Baschet.ro. 

Concret, duminică, după meciul câștigat de CSM la o diferență de 82 de puncte, jurnaliștii aceluiași site l-au întrebat pe tehnicianul orădenilor cum comentează speculațiile din mediul online privind un posibil „blat”, adică un meci aranjat, pentru ca Oradea să ajungă în „final 8” al Cupei României. Acesta a negat categoric o asemenea ipoteză.

Achim a spus pentru Baschet.ro: „Pot să vă garantez 100% despre noi […că nu a fost cazul de blat]. Nu pot să mă pronunț despre alte echipe. Repet, aceasta a fost o situație fericită în care Dinamo practic nu a avut niciun om mare. Noi n-am vrut să umilim echipa adversă, dar, mă scuzați, nici invers nu e valabil. Nici ei nu ne-au lăsat. Dacă ne-ar fi lăsat, ar fi făcut-o la o diferență de puncte necesară. În primul rând eu nu pot să cred asta, deși știu că există în lumea asta meciuri trucate sau jucători care truchează meciuri. Nu pot să concep pur și simplu asta. Muncești o viață ca să îți pătezi imaginea? Nu știu ce s-a întâmplat, sincer. Poate echipele respective (n.r. cele învinse la diferențe mari) n-au avut nicio șansă sau, cine știe, au jucat așa cum a făcut-o azi Dinamo cu noi. N-am nici cea mai vagă idee. Sincer, nu e treaba mea și nici nu mă interesează acest aspect. Îmi văd de echipa mea și ceea ce am încercat să facem noi astăzi.”

După ce articolul a apărut pe site-ul menționat, Baschet.ro a fost contactat de Emil Kosztelnik, ofițerul de integritate al FRB, care a cerut înregistrarea declarației lui Cristian Achim și a precizat că a început să vizioneze meciurile de duminică. 

Ulterior, contactată de jurnaliștii menționați, Carmen Tocală a confirmat începerea unei investigații, fără a da prea multe detalii, însă a menționat conceptul de „fixing games”, adică aranjarea de meciuri.

„Aveți declarații pe site-ul dumneavoastră care nu corespund integrității baschetului românesc, motiv pentru care noi ne-am adresat forurilor superioare. Avem ofițer de integritate. Am declanșat, în urma declarațiilor apărute pe site-ul baschet.ro, procedura de investigație. Nu mai am voie să dezvălui. Din momentul acesta s-a declanșat procedura de investigație. Nu mai pot să discut despre. În urma declarațiilor și, evident, se desfășurau meciurile, dar am avut o declarație. În declarație sunt cuvintele spuse și scrise, deci sunt oameni care știu despre ce este vorba. Dacă au declarat, au știut despre ce este vorba. De altfel, cred că v-a contactat imediat ofițerul de integritate. Vor fi analizate de către cei ce se ocupă de integritate și de ceea ce înseamnă lupta împotriva fixing games”, a precizat pentru Baschet.ro Carmen Tocală.

Amintim că Oradea a avut nevoie de o victorie la diferență mare de scor pentru a trece de faza grupelor Cupei României, după ce a cedat meciul disputat cu U BT Cluj-Napoca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!