Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au obţinut o victorie istorică, duminică seară în Oradea Arena, în cadrul ultimului joc din Grupa B a Cupei României.

Jucătorii formaţiei bihorene aveau nevoie de o victorie la o diferenţă de scor mare în faţa celor de la Dinamo Bucureşti, pentru a mai spera la calificarea în Final 8-ul cupei, după ce în jocul cu U BT Cluj au cedat la o diferenţă de 20 de puncte.

Elevii antrenorului Cristian Achim au prins o zi de excepţie, în vreme ce dinamoviştilor, care au fost lipsiţi şi de doi jucători, nu prea le-au intrat aruncările. „Roş-albaştrii” i-au zdrobit pur şi simplu pe bucureşteni, administrându-le o înfrângere severă, poate cea mai clară din istoria clubului dinamovist, la o diferenţă de 82 de puncte.

CSM CSU s-a impus cu scorul de 121-39, după ce pe reprize s-a consemnat: 30-6, 26-8, 33-17 şi 32-8. Cu acest rezultat, echipa orădeană a obţinut calificarea în faza următoare a competiţiei, fapt care a produs o stare de bucurie suporterilor prezenţi duminică seară în Oradea Arena şi care au creat o atmosferă frumoasă.

Dispoziţie deosebită de joc

În prezența a aproximativ 2.800 spectatori, antrenorul Cristian Achim a început jocul cu Dinamo în formula: Erick Neal, Kris Richard, Bobe Nicolescu, Donatas Tarolis și Lennard Freeman.

Încă din start, formația orădeană a avut o dispoziție de joc remarcabilă și a etalat un nivel de apărare foarte bun. „Roş-albaştrii” au început în trombă şi după primul sfert conduceau deja cu 30-6. Sfertul II a fost câştigat la fel de clar, iar la jumătatea disputei, CSM CSU conducea deja cu 42 de puncte, scor 56-14.

Repriza secundă a început în acelaşi fel, cu trupa bihoreană forțând să creeze un ecart cât mai mare pe tabela de marcaj. Erick Neal l-a servit în repetate rânduri pe Donatas Tarolis, iar defensiva a continuat să fie productivă. Avantajul a urcat la peste 50 puncte în minutul 25, spre deliciul publicului spectator. Orădenilor le-a ieşit cam tot în acest joc, astfel încât au ajuns să conducă cu zece minute înainte de final cu scorul de 89-31.

Nici în ultimul sfert, elevii antrenorului Cristian Achim nu au redus tempoul, dorind să câştige cât mai clar, pentru a obţine calificarea de pe locul II în grupă. În cele din urmă jocul s-a încheiat cu scorul de 121-39, iar la anunţul crainicului că formaţia orădeană a obţinut calificarea la turneul final al Cupei României, publicul a izbucnit în urale.

Exceptându-l pe Marian Schmidt, toţi jucătorii înscrişi pe foaie de antrenorul Cristian Achim şi-au trecut numele pe lista marcatorilor. Cel mai eficace a fost Donatas Tarolis, cu 24 puncte. L-au urmat: Cătălin Baciu, cu 22 de puncte, Lennard Freeman şi Nijal Pearson, cu câte 15 puncte, şi Luca Năstruț, 10 puncte.

De la dinamovişti, Petar Avlijas a fost principalul marcator, cu 10 puncte.

„Nu ne-am dorit să umilim echipa adversă”

„Dinamo a fost lipsită la acest meci de pivotul american Sean Evans, precum și de shooterul ex-iugoslav Zarko Djuric. De altfel, echipa din Capitală nu a avut om mare la acest meci, de aici rezultând raportul de 70-20 la punctele marcate din spațiul de trei secunde”, au precizat, pe site-ul oficial, reprezentanţii clubului orădean.

„A fost o încercare disperată a noastră să ne calificăm. Am reușit. Trebuie să recunoaștem că acest rezultat a fost obținut în fața unui adversar care a avut doar trei jucători străini și nici un om mare, nici un pivot. Rezultatul este mincinos și neadevărat, ca să fim cinstiți din această cauză. Noi am încercat să luăm absolut tot din situația aceasta. Ne-am dorit să jucăm fiecare apărare corect, să ne alimentăm atacul, ceea ce am reușit. Aș vrea să mai fac o precizare. Mi-a venit această idee după discuția de la finalul meciului pe care am avut-o cu Andrei Mandache (jucător la Dinamo București). Nimeni din echipa noastră - antrenor, jucător sau orice altceva - nu și-a dorit să umilească echipa adversă. Pur și simplu acesta este sistemul de desfășurare. Setup mental al nostru și al jucătorilor este de așa natură încât am încercat să jucăm fiecare minge. Nu a fost vorba despre nimic altceva. Acesta este sistemul de desfășurare. S-a întâmplat să fim repartizați în aceeași grupă cu U-BT Cluj-Napoca. Pur și simplu asta a fost”, a declarat şi antrenorul Cristian Achim, la finalul partidei.

Calificare de pe locul II

Astfel, în urma rezultatelor înregistrate de vineri până duminică la Oradea Arena, U BT Cluj - CSM CSU Oradea 87-67, U BT Cluj – Dinamo 88-65 şi CSM CSU Oradea - Dinamo 121-39, echipa clujeană, de pe primul loc, şi CSM CSU Oradea, de pe poziţia secundă s-au calificat din Grupa B pentru turneul final al Cupei României.

CSM CSU Oradea a avut cea mai bună linie de clasament dintre formaţiile de pe locul 2, cu o victorie, o înfrângere şi +62 la coşaveraj.

Cealaltă echipă de pe locul 2 calificată este formaţia CSM Corona Braşov, care a câştigat şi ea duminică cu scorul de 102-49 în faţa celor de la ABC Laguna Bucureşti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!