Pompierii bihoreni au acționat, luni, pentru asanarea unei bombe de artilerie, în stare de funcționare, care provine din Cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În jurul orei 11.30, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor a fost solicitat să intervină în pădurea de pe raza localității Borod, unde un apelant al numărului unic 112 sesiza descoperirea unei muniții. Ajunşi la locul indicat de apelant, pompierii militari au identificat o bombă de artilerie, de calibru 82 de milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial”, a transmis lt. col. Camelia Roșca, purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana. 

Muniția a fost găsită de un bărbat în timp ce se plimba prin pădurea din Borod. Bomba „a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă prin explozie controlată”. 

ISU Crișana transmite o serie de recomandări în cazul în care cetățenii întâlnesc situații similare. 

„Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii munițiilor sau elementelor de muniţie, trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic”, transmit pompierii. 

sursa foto: ISU Crișana

De asemenea, se interzice: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!