Compania americană de jucării Mattel a lansat prima sa păpuşă Barbie „nevăzătoare”, aceasta fiind deja disponibilă online şi în magazine.

Decizia de a introduce această jucărie vine în urma eforturilor companiei de a oferi modele mai incluzive şi de a reprezenta mai bine copiii nevăzători sau cu vedere redusă, notează Digi24.ro.

Păpuşa, care face parte din gama Barbie Fashionistas, a fost dezvoltată în colaborare cu Fundaţia Americană pentru Nevăzători.

Astfel, designul păpuşii a fost creat pentru a reflecta trăsăturile acestor persoane, dar și pentru ca jucăria să poată fi manevrată cât de mai ușor de copii cu acest tip de deficiențe. 

Cel mai recent model Barbie este echipat cu un baston alb și roșu, ochelari şi are privirea uşor ridicată, pentru a simula privirea distinctă a unei persoane oarbe.

Îmbrăcămintea păpuşii include un tricou roz din satin şi o fustă din tul violet, ambele având detalii tactile, iar închizătorile cu buclă şi elasticul de la fustă au fost concepute pentru a facilita îmbrăcarea păpuşii. 

Ambalajul păpuşii este de asemenea adaptat, având cuvântul "Barbie" scris în Braille pe partea din faţă a cutiei.

Mattel, compania care deţine Barbie, a anunţat şi un parteneriat cu organizaţia americană National Down Syndrome Society pentru a lansa prima sa păpuşă de culoare, „cu sindromul Down”. Anul trecut, a fost lansată o asemenea păpușă, dar cu „pielea” albă.

Gama Barbie Fashionistas a fost introdusă inițial în 2009 şi a fost extinsă în 2019 pentru a include o diversitate mai mare de păpuşi, cu diferite tipuri de corp, nuanţe de piele şi coafuri. 

În această gamă au fost incluse jucării Barbie cu diverse dizabilităţi, precum o păpuşă cu picior protezat, o utilizatoare de scaun cu rotile şi, în 2022, prima Barbie cu deficienţe de auz, alături de o păpuşă Ken cu vitiligo.

Conform companiei, aceste iniţiative reflectă angajamentul Mattel de a promova diversitatea şi incluziunea prin intermediul jucăriilor sale, oferind copiilor posibilitatea de a se identifica cu păpuşile pe care le folosesc şi de a încuraja acceptarea diversităţii în societate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!