Ultimul dintre cele 20 de tramvaie moderne cumpărate de Oradea a fost livrat vineri în depoul OTL.

O investiție de milioane...

Investiția, în valoare totală de 30 de milioane de euro, a fost finanțată în proporție de 98% din fonduri europene, diferența fiind asigurată de la bugetul local.

Livrarea ultimei garnituri s-a făcut vineri în prezența primarului Florin Birta, a directorului ADR Nord-Vest, Marcel Boloș și a proprietarului societății Astra Arad, producătorul tramvaielor, Valer Blidar.

Primarul Florin Birta a spus că noile achiziții au îmbunătățit în mod semnificativ calitatea parcului rulant al OTL.

„La ore de vârf, OTL scoate în oraș 40 de tramvaie, dintre acestea 20 sunt tramvaie noi, 10 sunt tramvaie Siemens (n.r. cumpărate la începutul anilor 2000), iar 10 sunt tramvaie mai vechi”, a spus primarul Birta, care a completat că „în următoarea perioadă de finanțare vom încerca să continuăm achiziționarea de tramvaie”.

Mai mulți bani pentru Oradea...

Directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, a afirmat că în următoarea perioadă de finanțare, 2021 – 2027, fondurile alocate proiectelor de mobilitate urbană, care permit printre altele achiziția de mijloace de transport în comun, se vor majora de la 200 milioane euro la 300 milioane euro.

„Oradea, în calitate de oraș reședință de județ, va avea un buget alocat de 60 milioane euro, cu 70% mai mult decât în precedenta perioadă de finanțare. În momentul de față suntem în discuții avansate cu privire la portofoliul de proiecte”, a zis directorul ADR Nord-Vest.

Marcel Boloș a spus că majorarea de fondurilor alocate a fost posibilă grație descentralizării managementului fondurilor europene la nivel regional, măsură care a mai diminuat din birocrația europeană și a crescut gradul de absorbție.

Made in Romania

Cele 20 de tramvaie achiziționate de OTL sunt fabricate de compania românească Astra la Arad pentru un preț de circa 1,5 milioane euro pe garnitură.

„Ciclul de fabricație al unui astfel de tramvai este de două luni. Prima garnitură, care este cap de serie, se fabrică în 12 luni, pentru că, practic, atunci se comandă totul de la furnizori”, a declarat Valer Blidar (foto stânga, jos), proprietarul societății Astra Arad.

Potrivit lui Blidar, compania poate produce două tramvaie lunar, cu două echipe de câte 30 de operatori. „Acest proiect a fost derulat într-o perioadă de pandemie când furnizorii au avut sincope majore în livrarea de componente”, a spus Blidar.

Oradea și-a cumpărat un lot de tramvaie personalizate cu o capacitate de transport de 300 de persoane, cu podea joasă pentru a facilita accesul călătorilor, aer condiționat și încălzire și recuperator de energie la frânare care permite reducerea consumului cu 30%.

„Astra Arad s-a achitat de furnizarea unui tramvai competitiv la nivel național care poate concura cu oricare dintre firmele internaționale din domeniu”, a spus directorul general al OTL, Mircea Popa.

În urma contractului derulat cu succes cu Oradea, Astra Arad a reușit să încheie contracte similare cu alte municipalități din țară cum ar fi: Arad (28 garnituri), Cluj-Napoca (24 garnituri), Galați (18 garnituri) și București (100 garnituri).