Iluminatul festiv a fost pornit în Oradea luni seară, fără fast, odată cu corpurile de iluminat stradal.

Vin sărbătorile, vin...

Momentul a fost anunţat de primarul Florin Birta în direct, pe propria pagină de Facebook. Spre deosebire de anii anteriori, municipalitatea nu a mai făcut un eveniment din aprinderea luminilor de sărbători pentru a evita aglomeraţiile.

"Iată că de câteva minute a fost pornit iluminatul de sărbători în Piaţa Unirii din Oradea. Dacă până acum aveam un eveniment festiv pe această temă şi erau adunaţi 40 - 50 de copii să pornim împreună iluminatul de sărbători, din păcate, în condiţiile actuale nu ne-am mai permis să organizăm un astfel de eveniment şi atunci iluminatul a fost pornit odată cu iluminatul stradal", a declarat Birta.

(foto Facebook, Florin Birta)

Primarul de Oradea a declarat că, deşi anul acesta municipalitatea nu va organiza tradiţionalul târg de Crăciun, a decis să împodobească un brad în piaţa centrală pentru ca orădenii să intre mai uşor în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

"Chiar dacă nu vom aveam un târg de Crăciun, un patinoar, o roată sau căsuţe în zona centrală am hotărât să împodobim oraşul în straie de sărbătoare pentru a simţi cu toţii magia şi spiritul sărbătorilor de iarnă", a spus edilul.

"Respectaţi restricţiile!"

Birta i-a mai îndemnat pe orădeni să respecte restricţiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pentru ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, iar viaţa să revină, treptat, la normal.

"Dacă acum câteva săptămâni rata de infectarea se ridica la aproximativ 9 infectări la mia de locuitori, în aceste zile, chiar azi, rata de infectare a coborât sub 6, la 5,68 la mia de locuitori. Asta înseamnă că împreună, noi toţi, dacă vom respecta în continuare măsurile, vom ajunge la o rată de infectare mult mai mică şi vom putea încet, să repornim activităţile care sunt închise, restaurante, cafenele şi toate celelalte activităţi care se supun restricţiilor în acest moment", a declarat Birta.

Primarul şi-a încheiat intervenția urându-le orădenilor "o lună decembrie magnifică" şi, pentru că marți este 1 Decembrie, "la mulţi ani, tuturor românilor indiferent în ce colţ al lumii vă găsiţi!".

Anul acesta oraşul va fi împodobit cu 14 kilometri de ghirlande şi peste 300 de figurine luminoase de către firma Luxten, ca un bonus, în baza contractului de concesionare a serviciului de iluminat public în Oradea, valabil până în 2021. Costurile sunt estimate la circa o jumătate de milion de euro.