Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga va rămâne, totuși, cu certificatul de revoluționar. Un judecător de la Tribunalul Bihor a decis luna trecută să respingă cererea făcută de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, care solicitase să i se anuleze politicianului certificatul de revoluționar, din cauză că instituția din subordinea Guvernului a făcut cererea prea târziu, după cum anunță PressHub.ro.

Reclamație tardivă

Potrivit soluției pe scurt publicate pe portalul instanțelor, judecătorul a admis „excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată, formulată de reclamantul Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989, în contradictoriu cu pârâtul Blaga Vasile, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Constată decăderea reclamantului Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 din dreptul de a introduce acţiunea în anularea Certificatului seria nr. LRM-B nr. 00074. Obligă reclamantul la plata în favoarea pârâtului a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4000 lei reprezentând onorariu avocat”, se arată în document.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, a decis în 2022 că Blaga nu îndeplinește condițiile pentru deţinerea titlului de “Luptător remarcat prin fapte deosebite” şi anunța că va solicita în instanţă retragerea acestuia și anularea certificatului de revoluţionar.

Cu toate că decizia fusese emisă pe 10 mai 2022, Secretariatul a depus o cerere în instanţă abia în decembrie 2022, conform PressHub.

„Nu a mobilizat și condus grupuri...”

În procesul-verbal al şedinţei în care s-a luat hotărârea de retragere, ajuns și în posesia BIHOREANULUI, funcționarii argumentau în urmă cu doi ani, că “domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

În raport sunt enumerate şi depoziţiile unor revoluţionari orădeni despre activitatea de revoluţionar a europarlamentarului, din care nu reiese vreun aport deosebit al politicianului. Teodor Toderaş, de pildă, membru în primul grup de conducere constituit în acele zile în Oradea, arată că "a primit un telefon de la domnul Vasile Blaga din Oraşul Dr. Petru Groza (Ştei, n.r.), care s-a prezentat ca preşedinte CFSN. Domnul Blaga s-a deplasat până la Primăria Oradea şi a purtat discuţii cu cei de acolo".

„N-am avut mitraliere”

Contactat la vremea respectivă de BIHOREANUL, europarlamentarul Vasile Blaga considera demersul „o copilărie”, susţinând că dovezile în baza cărora i s-a acordat titlul au rămas în picioare, nefiind nici anulate, nici contrazise. „Aceşti oameni sunt nişte revoluţionari de profesie care bântuie prin Bucureşti, loviţi de soartă. E problema lor, nu mai comentez. Dacă au ceva, să meargă în instanţă. Nu am nicio emoţie”, a declarat Vasile Blaga.

Europarlamentarul a negat că ar fi profitat de vreun beneficiu conferit de certificatul de revoluţionar.

Fost director adjunct la Uzina Mecanică Ştei în 1989, Vasile Blaga susţinea că a preluat conducerea primului grup de conducere din Ştei în 22 decembrie. “E adevărat, n-am stat cu arma în mână, nu era motiv pentru aşa ceva acolo. Ca director adjunct, cunoşteam tot oraşul. N-am avut mitraliere, dimpotrivă, le-am spus celor din gărzile patriotice să le închidă pe toate. La noi a fost complicat pentru că circulau informaţii false şi trebuia organizată paza unor obiective, eram oraş minier, era plin de depozite cu explozibil. Am fost ales preşedinte al Consiliului Local al FSN, apoi am devenit deputat. Pot dovedi tot ce spun, nu e nicio problemă, îi aştept cu drag în instanţă”, a mai spus Vasile Blaga.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!