ASCO a demarat începând din această săptămână distribuirea formularelor tipizate pentru orădenii care doresc să beneficieze de ajutor de încălzire în sezonul rece 2012 - 2013. "Până în prezent s-au distribuit 7.000 de formulare", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Felix Cosma, directorul ASCO.

Solicitanţii ajutoarelor de încălzire îşi pot ridica formularele de luni până vineri între orele 8 - 15:30, de la Centrul Social Multifuncţional Pentru Persoane Vârstnice "Nufărul" din strada Nufărului 47, Centrul "Rogerius", din strada Apostol Andrei 58, Centrul "Rogerius 2" din strada Episcop Ioan Suciu 2, Centrul Ioşia din strada Cazaban 51, Căminul Multifuncţional Bcskai Istvan din strada Ciucaşului 11 şi sediul ASCO din strada Primăriei 42.

11.000 de beneficiari

Reprezentanţii ASCO estimează că numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire va rămâne la nivelul din 2011. "La fel ca anul trecut ne aşteptăm ca numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire să fie undeva la 11.000, de aceea tot atâtea formulare de cereri vom distribui şi acum", a spus Gati Gizella, şef Serviciu Social al ASCO.

Ajutorul de încălzire se acordă pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe proprie răspundere însoţită de documente doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate. Cuantumul ajutorului de încălzire de care beneficiază familiile cu venituri mici va fi calculat printr-o formulă complexă care implică subvenţiile acordate de la bugetul local şi de stat, preţul local al gigacaloriei şi consumul ce revine beneficiarilor de ajutor.

Conform grilelor de acordare a ajutorului de încălzire, procentul de compensare variază între 5%, pentru orădenii cu venituri între 615,1 şi 786 lei pe membru de familie, şi 90% pentru cei cu venituri mai mici de 155 lei pe membru de familie.

Nu vor fi ajutaţi...

Potrivit legii, nu beneficiază de ajutor de încălzire, chiar dacă se încadrează în veniturile prevăzute de lege, deţinătorii de clădiri sau spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti (case de vacanţă, piscine, saune sau altele) sau alte imobile aflate în propietate, închiriere, concesiune sau comodat.

Nu primesc ajutor de încălzire nici deţinătorii de autoturisme cu o cilindree de peste 1.600 centimetri cubiautoutilitare, autocamioane şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autotuze, microbuze sau deţinătorii de utilaje agricole (tractor, combină autopropulsată), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale) sau utilaje de de prelucrat lemnul (gater, drujbă).

Sunt exceptaţi de la acordarea acestui ajutor şi deţinătorii de terenuri intravilate în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi în zona urbană sau 2.000 metri pătraţi în zona rurală, cei care deţin peste 2 hectare de teren arabil sau forestier, precum şi cei care deţin peste 3 bovine, 5 porcine, 20 de ovine sau 15 familii de albine.