Închiderea circulaţiei prin Piaţa Gojdu din Oradea pentru desfăşurarea lucrărilor la pasajele subterane a dat traficul rutier peste cap, odată cu începerea școlii.

40 de minute în trafic

BIHOREANUL a făcut un experiment şi, marți dimineaţă, în prima zi în care elevii au mers la cursuri, drumul din cartierul Nufărul până în zona centrală, care de obicei durează cel mult 10 minute, a durat de patru ori mai mult, circa 40 de minute.

"La ora 7.30 am pornit din strada Atelierelor pentru a merge în centru pe străzile Ronald Reagan, Horea, Mihai Viteazul şi 1 Decembrie. Dacă aveam de dus copil la Colegiul Gojdu, nu ajungea la timp pentru că era deja ora 8.06 când am ajuns în dreptul şcolii, iar să ajung la cu el la Oltea Doamna ar fi durat şi mai mult", a declarat un şofer.

Traficul a fost atât de încărcat încât coloane de maşini s-a format nu doar pe străzile cu o bandă pe sens precum Atelierelor, Evreilor Deportaţi, Mihai Viteazul şi 1 Decembrie, ci şi pe cele cu două benzi pe sens.

"Când am intrat pe Horea, coada de maşini se întindea până în capătul străzii", a povestit conducătorul auto.

"Va fi dezastru"

Dezastrul din trafic a fost confirmat inclusiv de taximetrişti. "Ieri, la deschiderea anului şcolar, am crezut că nu va fi aşa de rău, dar azi m-am lămurit, va fi dezastru. Un drum de 4 kilometri, pe care de obicei îl făceam în 10 minute, l-am făcut în 40 de minute. Am venit cu o medie de 10 kilometri la oră, iar consumul la maşină a urcat, ca la camion, la 17 litri la suta de kilometri", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Camerei Taximetriştilor Bihor, Iosif Rad.

Potrivit acestuia, în jurul orei 7.40, coada de maşini se întindea de la Parcul 22 Decembrie până la Parcul 1 Decembrie.

De altfel, acesta este motivul pentru care marţi dimineaţă, între orele 7.15 şi 8.15, când părinţii doreau să îşi ducă copiii la şcoală, niciunul dintre dispeceratele de taxi din Oradea nu răspundea la apeluri.

"Telefoanele sunau non-stop, dar toţi taximetriştii erau prinşi în trafic", a explicat Rad.

foto: Szilagyi Lorand

Blocajele în Oradea încep la ora 7.20

Străzile orădene s-au aglomerat marţi dimineaţă curând după ora 7. Până în jurul orei 7.15, traficul s-a desfăşurat normal, atât în zona Nufărul, cât şi în Rogerius şi Ioşia, pentru ca 5 minute mai târziu să se aglomereze pornind dinspre turbogiraţia din zona podului Dacia spre cartiere şi periferie.

Dacă la ora 7.20 prin turbogiraţie se circula în condiţii de şantier la indicaţiile unui poliţist rutier, 10 minute mai târziu, doi agenţi de circulaţie reuşeau cu greu să degajeze intersecţia de maşinile ce veneau din toate părţile.

În foarte scurt timp, cozile de maşini s-au întins pe toate direcțiile: de la capătul podului Dacia pe strada 1 Decembrie până în strada Mihai Viteazul, pe strada Mareşal Averescu, mașinile așteptau de dincolo de podul Prezan, iar Bulevardul Magheru era plin până la intersecţia cu Louis Pasteur.

"Azi am pornit de acasă la ora 7 şi 10 minute ca să ajung cu copiii la şcoală, dar mâine voi porni la ora 7 fără 10 minute. Punctul nevralgic este sensul giratoriu de la capătul podului Dacia, care este foarte îngust şi orice ai face se aglomerează rapid", a spus un şofer care venea dinspre Nufărul pe Averescu.

"Vom analiza cu colegii de la Poliţia Rutieră..."

Aglomeraţia declanşată odată cu prima zi în care elevii s-au prezentat la școală pe ora 8 va băga, marţi dimineaţă, în şedinţă Comisia Tehnică pe Probleme de Circulaţie din cadrul Primăriei Oradea.

"Vom analiza împreună cu colegii de la Poliţia Rutieră problemele identificate şi vom încerca să le rezolvăm", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

De altfel, pentru a degaja circulaţia pe sensul de mers dinspre strada Mareşal Averescu spre Bulevardul Magheru, constructorii au început vinerea trecută amenajarea unei a doua benzi de intrare pe pod.

"Sperăm ca lucrările să se finalizeze în cursul acestei săptămâni, astfel încât de lunea viitoare să se circule ceva mai uşor", a spus viceprimarul.

Comisia de circulaţie va mai lua în discuţie transformarea străzii Seleuşului din cartierul Velenţa în arteră cu două benzi pe sensul de mers către Calea Mareşal Averescu şi alte propuneri făcute de poliţiştii rutieri sau taximetrişti.

Una dintre ele s-ar putea să fie decalarea orei de începere a cursurilor de la 8 la 9 pentru unele unităţi şcolare. 

Numai că această măsură s-ar putea ca, în loc să elimine ambuteiajele, să le întindă pe toată durata dimineţii şi să ridice probleme părinţilor să ajungă la serviciu după ce şi-au lăsat copiii la şcoală...

Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!