În prezenţa conducerii Companiei de Apă Oradea şi a primarului Ilie Bolojan, joi au început lucrările de realizare a reţelelor de apă şi canalizare în Cartierul Grigorescu, primul unde se aplică programul Aparegio, finanţat cu 120 milioane de euro.

Condiţii "ca la oraş"

"În urma lucrărilor începute astăzi aici, vor beneficia de servicii de apă şi canalizare încă 11.000 de orădeni. Societăţile care au câştigat licitaţiile pentru execuţia acestora vor realiza 11,9 kilometri de reţele de canalizare, 13,9 kilometri de reţele de apă curentă, plus căminele şi branşamentele aferente", a declarat managerul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, într-o conferinţă de presă desfăşurată la faţa locului.

Cartierul Grigorescu a fost construit în ultimii patru-cinci ani, dar fără ca locuinţele să fi beneficiat de servicii de apă şi canalizare, astfel încât locuitorii aveau condiţii de trai specifice mediului rural.

Lucrările urmează să fie încheiate în ianuarie 2013 şi costă 7,68 milioane lei plus TVA, fiind executate de societăţile Instalaţii Montaj Oradea şi Le-Ko din Ungaria. Ele sunt incluse în Programul Aparegio pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Oradea, comunele Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişu de Criş şi Oşorhei, toate componente ale Zonei Metropolitane Oradea, plus oraşele Tinca şi Beiuş.

Programul Aparegio este finanţat în Bihor de Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune, cu 63,54 milioane euro, de Guvernul României, prin Ministerul Mediului, cu 9,71 milioane euro, de Compania de Apă Oradea, cu 28,22 milioane de euro, şi de consiliile locale ale celor opt unităţi administrativ-teritoriale cu 1,49 milioane de euro.
Potrivit managerului CAO, Ovidiu Gavra, următorul pachet de lucrări va fi început în a doua parte a acestei luni în Cartierul Ioşia Est şi în Cartierul Veteranilor din Oradea, precum şi în comuna Nojorid şi în municipiul Beiuş.

Biharia rămâne în Aparegio

Profitând de prezenţa primarului Ilie Bolojan, jurnaliştii l-au întrebat dacă Biharia va rămâne sau nu în Asociaţia Aparegio, în condiţiile în care majoritatea locuitorilor comunei s-au pronunţat pentru ieşirea din program.

Edilul a afirmat că şi în Biharia vor începe curând lucrările, deoarece comuna nu mai poate ieşi din program, în ciuda dorinţei unor politicieni din Consiliul Local al comunei care doresc să-şi facă campanie electorală exploatând nemulţumirile unei părţi a populaţiei.

"Vom începe procedura de licitaţie (n.r. - şi pentru Biharia), urmând ca în această vară să se clarifice şi problema executării lor, după ce spiritele se vor linişti după alegerile locale. Sunt conştient că suntem într-o perioadă electorală şi candidaţii trebuie să se remarce, că se duc din casă-n casă şi strâng semnături pentru şi contra proiectului pentru a-şi face campanie", a spus Bolojan despre consilierii din Biharia.

"Noi ne-am fi dorit să iasă (n.r. - Biharia) din proiect, ca să nu mai fie discuţii, dar nu se mai poate", a adăugat primarul Oradiei, amintind că proiectul poate fi modificat cu mare greutate după ce Consiliul Local Biharia a votat pentru includerea comunei în Asociaţia Aparegio.

Nemulţumirea locuitorilor din Biharia a apărut anul trecut, după ce CAO a preluat de la Consiliul Local al comunei serviciul de furnizare a apei, majorând tariful de la un leu metrul cub la 3,55 lei metrul cub.