Viceprimarul Gheorghe Carp a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că începând cu 1 martie drumarii orădeni au ieşit la lucru. "Angajaţii Primăriei au făcut în luna februarie un inventar al străzilor cu probleme, iar începând de astăzi s-a şi trecut la plombarea lor. În prima etapă lucrările se vor executa pe 58 de străzi", a declarat Gheorghe Carp.

Tot începând din luna martie, societatea Drumuri Orăşeneşti a început lucrul la primele 6 străzi din totalul de 19 cuprinse în proiectul privind "Modernizarea de străzi în vederea fluidizării traficului între zonele de acces rezidenţiale şi funcţionale din Municipiul Oradea" finanţat prin Programul Operaţional Regional. Lucrările, care prevăd modernizarea a 9,11 kilometri de străzi, au fost adjudecate prin licitaţie de firma orădeană, iar conform contractului semnat cu Primăria Oradea, lucrările trebuie să fie finalizate până la sfârşitul lui iulie 2011. Primele străzi care vor intra în lucru sunt: Depoului, Margaretei, Morii, Ursului, Vaporului şi Miron Costin.

Mai mult de asfaltat

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a anunţat că anul 2010 va însemna mai multe străzi asfaltate. "Spre deosebire de anul trecut, volumul de lucrări va fi mult mai mare. Înainte de toate o vorba de cele 19 străzi finanţate prin Planul Operaţional Regional, iar în al doilea rând vom demara lucrările de refacere a străzilor, din creditul de la BERD. Dacă anul trecut am folosit doar 2,5 milioane euro, anul acesta vom cheltui pe modernizarea de străzi 12,5 milioane euro", a spus primarul.

Primărie, caut diriginţi de şantier!

Pentru ca municipalitatea să poată beneficia de lucrări de calitate, Ilie Bolojan a spus că va implementa un sistem de recompensare a funcţionarilor care supervizează modernizarea străzilor. "Toţi cei care lucrează cu constructorii, de la conceperea caietelor de sarcini până la recepţionarea lucrărilor, vor primi stimulente. Dacă se va constata că funcţionarii au făcut recepţia lucrărilor şi fie că nu au văzut problemele lucrării pentru că nu sunt competenţi fie pentru că nu au vrut să vadă, vor fi concediaţi", a atenţionat primarul.

Ilie Bolojan a mai anunţat că municipalitatea va atribui prin licitaţie dirigenţia de şantier pentru lucrările care vor fi executate anul acesta. "Costurile lucrărilor au scăzut cu 30% - 40% prin licitaţie. Din banii economisiţi putem plăti 1% pentru dirigenţia de şantier pentru a avea lucrări de calitate", a declarat Bolojan.

Primarul a spus că firmele care îşi vor adjudeca lucrările de dirigenţie vor trebui să constituie un fond de garanţie din care municipalitatea va plăti refacerea lucrărilor în cazul în care recepţia lucrărilor s-a făcut sub standardele de calitate impuse prin contract.