Miercuri a început la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bihor procesul prin care PNL Bihor contestă legalitatea alegerii actualei conduceri a Consiliului Judeţean în cea dintâi şedinţă a acestui for administrativ, desfăşurată anul trecut pe 28 iunie.

La acea dată, după două tentative eşuate, a avut loc prima şedinţă a CJ Bihor după alegerile locale din 10 iunie, reuniunea de constituire prilejuind şi alegerea – de către noii consilieri judeţeni – a noilor preşedinte, Pasztor Sandor (UDMR), şi respectiv vicepreşedinţi, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE).

Trei argumente

Prin cererea de chemare în judecată formulată încă de anul trecut, PNL Bihor solicită anularea primelor două Hotărâri ale noului Consiliu Judeţean, şi anume cea prin care Pasztor a fost ales preşedinte şi cea prin care vicepreşedinţi au fost aleşi Mang şi Bodea, motivul principal invocat de liberali fiind încălcarea Legii administraţiei publice locale, ce prevede că votul consilierilor judeţeni trebuia să fie secret, în condiţiile în care reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE au votat la masă, la vedere, nu în cabina de vot anume amenajată, unde doar au depus buletinele de vot după completarea lor.

De asemenea, PNL a invocat şi nelegalitatea desfăşurării primei şedinţe a CJ Bihor, după validarea mandatelor consilierilor judeţeni, sub conducerea celui mai vârstnic dintre consilieri, Szabo Ştefan Gheza (UDMR), în condiţiile în care legea impune ca după validarea mandatelor şedinţa să fie condusă de un preşedinte de şedinţă ales prin votul consilierilor judeţeni.

În fine, PNL a mai arătat în cererea de chemare în judecată a Consiliului Judeţean că, după alegerea nelegală a lui Pasztor Sandor în funcţia de preşedinte, moment în care consilierii liberali s-au retras de la şedinţă în semn de protest, aceasta a continuat prin alegerea nelegală a vicepreşedinţilor Mang şi Bodea, în condiţiile în care legea ar impune validarea acestei alegeri de către comisia de validare, aflată în acel moment în formulă incompletă, cu doar doi membri (reprezentanţii PSD şi UDMR), cel de-al treilea, Dacian Foncea (PNL), fiind ieşit din sală.

Alt termen!

Consumat miercuri dimineaţă, primul termen de judecată s-a încheiat rapid, după doar câteva minute. „La solicitarea noastră, Consiliul Judeţean a depus la dosar procesul-verbal al şedinţei de constituire a CJ în care a avut loc alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor, precum şi o înregistrare audio, iar noi am depus şi o înregistrare video-audio”, a declarat pentru BIHOREANUL avocatul PNL Bihor, Florin Marinău, el însuşi membru al PNL şi consilier local în Oradea al acestei formaţiuni.

De asemenea, PNL Bihor, ca reclamant, a cerut şi un interogatoriu la care CJ va trebui să răspundă în scris, precum şi audierea a patru martori (dintre care trei sunt consilieri judeţeni ai PNL, iar unul al UDMR).

„Instanţa ne-a respins proba cu martori şi a fixat următorul termen de judecată pentru data de 2 martie, când va fi administrată proba înregistării audio şi se va decide dacă va fi administrată şi proba înregistrării video”, a mai explicat avocatul PNL.

Procesul dintre PNL Bihor şi Consiliul Judeţean este o premieră absolută. Dacă instanţa va da câştig de cauză reclamanţilor liberali, alegerea preşedintelui şi celor doi vicepreşedinţi ai CJ va trebui refăcută. În cazul contrar, dacă soluţia va fi favorabilă părţii pârâte, pe viitor s-ar putea înţelege prin vot secret orice vot exercitat în prezenţa altor persoane, la vedere.

Citiţi pe această temă şi articolul: Scandal la constituirea Consiliului Judeţean: UDMR-istul Pasztor Sandor a fost ales preşedinte, după ce PSD şi UDMR au încălcat secretul votului