Încă două clădiri monument istoric din centrul Oradiei sunt pe cale să-și recapete strălucirea. Primăria Oradea a anunțat vineri că încep lucrările de reabilitare a palatelor Adorján I și Adorján II, de la intersecția străzilor Patrioților și Moscovei.

Potrivit informării, cele două palate au fost cuprinse în programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în centrul istoric al Oradiei.

„Clădirile, cunoscute sub numele de Casele Adorján, sunt primele edificii din municipiu ale arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső. Proprietarul lor a fost Adorján Emil, cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru”, a amintit biroul de presă al Primăriei Oradea. 

Lucrările au fost împărțite pe etape, începând cu organizarea șantierului și ridicarea schelelor pe imobilul situat pe colțul străzilor Patrioților și Moscovei - Palatul Adorján I, „în vederea asigurării circulației pietonale într-o zonă centrală aglomerată cu instituții și unități de învățământ”. 

Printre altele vor fi reabilitate învelitorile de țiglă, vor fi înlocuite jgheaburile și burlanele, „cu păstrarea elementelor decorative ale burlanelor”, vor fi refăcute elementele decorative originale din pod, vor fi reabilitate feroneriile și grilajele, vor fi retencuite și zugrăvite fațadele, vor fi recondiționate tâmplăriile. 

Valoarea contractului pentru ambele imobile este de 2.878.283,05 lei fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, firma care realizează lucrarea fiind SC Abed Nego SRL Oradea.

Casa Adorján I este situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei, și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905. Casele Adorján I (1903) și II (1905), construite de Sztarill Ferenc pentru avocatul orădean Adorján Emil, fac parte din categoria clădirilor secession și sunt monumente istorice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!