Palatele Adorján I și II, care au fost cuprinse în programul multianual pentru lucrările de protejare a clădirilor monument din centrul istoric al municipiului Oradea, vor fi reabilitate pentru circa 2,9 milioane lei.

Reprezentanții Primăriei au semnat luni contractul de lucrări cu firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea celor două imobile.

Primăria Oradea a semnat azi, 4 aprilie, contractul de lucrări cu firma Abed Nego având ca obiect reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilelor situate în Oradea, pe strada Patrioților 4 - 6, palatul Adorján I și palatul Adorján II. Abed Nego a fost ofertantul unic al licitației”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanții municipalității.

Lucrările, cu termen de finalizare de un an, vor cuprinde printre altele: înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decorațiuni de coamă și învelitori cornișă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecționate identic; curățarea, tratarea și vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice; refacerea tencuielilor și zugrăvelilor la fațade; reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos; repararea, restaurarea sau înlocuirea tâmplăriilor din lemn și a celor metalice; demontarea cablurilor parazitare de pe fațade și altele.

Casa Adorján I este  situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei, și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.

Casele Adorján I (1903) și II (1905), construite de Sztarill Ferenc pentru avocatul orădean Adorján Emil după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső fac parte din categoria clădirilor secession și sunt monumente istorice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!