Protocolul încheiat la sfârşitul lunii martie între Primărie şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri cu privire la amenajarea, curăţenia şi întreţinerea Crişului Repede începe să dea rezultate.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri, în conferinţă de presă, că Apele Române au montat deja peste o sută de metri de balustradă pe malul drept al Crişului Repede, începând de la podul Decebal spre podul de pontoane. "Montarea pe malul drept al Crişului Repede a unei balustrade ca să înlocuiască parapeţii căzuţi se va finaliza undeva în cursul lunii iunie, când se va ajunge cu lucrările până la podul de pontoane", a anunţat primarul.

Bolojan a mai spus că, începând din 15 mai, firma Selina, care a câştigat licitaţia de întreţinere de drumuri în Oradea, va trece la asfaltarea coronamentului digului pe care în prezent aleargă în aer liber orădenii ieşiţi la mişcare. "Lucrările vor începe de la podul Densuşianu. Acestea vor cuprinde spargerea betonului existent, asfaltarea trotuarelor şi repararea malurilor şi vor trebui finalizate până în luna iunie", a spus primarul.

În paralel se vor desfăşura şi lucrările de extindere a iluminatului public pe malul râului, astfel încât trecătorii şi mobilierul stradal să fie în siguranţă. "Băncile şi coşurile de gunoi vor fi montate undeva în luna iunie - iulie, după ce iluminatul public va fi deja funcţional, ca să nu le distrugă vandalii la adăpostul întunericului", a spus primarul.

Pe malul stâng al Crişului Repede, municipalitatea va desfăşura lucrări similare şi, în plus, va extinde suprafaţa ştrandului Ioşia până în digul de pe malul râului. "Începând de săptămâna viitoare, ştrandul se extinde până la Criş, iar înainte de sfârşitul lunii mai aici va fi deja plantat gazon. Pe suprafaţa suplimentară adăugată ştrandului vor fi amenajate ulterior terenuri de sport", a promis primarul.

Protocolul încheiat de municipalitate cu Administraţia Bazinală de Ape Crişuri Bihor prevede un set de acţiuni concrete privind: asigurarea curăţeniei şi salubrizării digurilor, malurilor şi a cursului de apă; asanarea terenurilor insalubre; prevenirea poluării apelor; transformarea malurilor râului într-o zonă de recreere; asigurarea unui climat de ordine şi curăţenie.