La Palatul de Justiţie, şantierul a ajuns la final. Comisia de recepţie a început verificarea lucrărilor executate, procedură care se va derula până pe 15 martie, urmând ca, trei zile mai târziu, clădirea să fie inaugurată oficial în cadrul unui eveniment care va fi organizat de conducerea Curţii de Apel Oradea.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a declarat BIHOREANULUI că instanţele se vor muta în clădire tot în cursul lunii martie. "Mutarea se va face în perioada 14 martie - 3 aprilie. În această perioadă, activitatea instanţelor va fi suspendată. Se vor judeca doar urgenţele şi procesele penale", a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Potrivit lui Monenci, finalizarea la timp a lucrărilor s-a datorat şi demersurilor insistente făcute de conducerea Tribunalului Bihor pentru alocarea la termen a fondurilor bugetare destinate proiectului.

"În acest fel s-a reuşit deblocarea respectiv virarea sumelor prevăzute de co-contractant. În acest fel, la finele anului, lucrările erau la un nivel de execuţie de 99% din total, fiind respectat întocmai graficului de execuţie al lucrărilor, recepţia tehnică a lucrării urmând să fie efectuată în această lună, iar din martie, instanţele să se poată muta în noul sediu", a arătat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.

Palatul de Justiţie va asigura desfăşurarea activităţii a celor trei instanţe locale: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.

Renovarea clădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială. Valoarea investiţiei, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro).