După două luni de stat în casă, orădenii au ieşit vineri în oraş într-un număr mare, profitând de relaxarea restricţiilor de circulaţie impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

"Sunt mult mai mulţi"

Agitaţia a început încă de dimineaţă, când numărul maşinilor ieşite în trafic a fost mai mare decât de obicei. "Sunt mult mai mulţi, dar lumea a început să umble, nu de acum, ci de la decizia de anulare a amenzilor luată de Curtea Constituţională. Dacă s-au ridicat sancţiunile, oamenii au spus că nu mai au de ce să stea în casă", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Beltechi, directorul Poliţiei Locale Oradea.

Cel mai bun exemplu este numărul tot mai mare de orădeni care au început să iasă la plimbare. "Dacă înainte, într-o tură de la podul Sovata la podul Densuşianu numărai cam 4 - 5 oameni, numărul lor a crescut şi la 300", a spus Beltechi.

De altfel, aglomeraţia a început să redevină o obişnuinţă pentru spaţiile publice orădene. Vineri, la prânz, în parcul Petőfi, până de curând pustiu, puteau fi văzuţi orădeni ieşiţi la plimbare cu copiii sau animalele de companie, tineri alergând în grupuri de câte trei sau biciclişti în trecere către zona centrală.

Gara goală...

Cum circulaţia între localităţi este condiţionată şi acum de completarea declaraţiei pe proprie răspundere, vineri la prânz, gara centrală era încă pustie.

Pe platoul din faţă, câţiva cumpărători aşteptau la coadă în faţa chioşcului de fast-food, în vreme de pe treptele de la intrare, tras la umbră, un bătrânel mânca dintr-o plasă.

Holul staţiei CFR era pustiu, iar pe peron un poliţist însoţit de un agent de pază legitimau un cuplu de romi care ocupaseră o bancă împreună cu un micuţ, probabil în aşteptarea unui tren.

...dar piaţa plină

La cealaltă extremă, pe strada Mihail Sadoveanu, de lângă piaţa Rogerius, abia se putea trece. Orădeni veniţi la cumpărături şi-au parcat maşinile şi pe trei rânduri, îngreunând traficul, iar pe trotuar trecătorii erau în număr mult mai mare.

Pe platoul din faţa intrării, oamenii aşteptau relaxaţi la soare să vină tramvaiul. Majoritatea purtau mască de protecţie, iar cine nu avea, încerca să îşi cumpere de la chioşcul OTL.

"Nu mai avem măşti", a spus vânzătoarea. Stocul de 50 de bucăţi ambalate separat în pungă de plastic s-a vândut rapid cu 2 lei bucata. "A venit cineva şi a luat 20 de bucăţi, altcineva a mai cumpărat 15 şi în câteva minute n-am mai avut niciuna", a zis femeia.

Vineri după-amiază, stocul din toate chioşcurile a fost reînnoit la un preţ de 1,5 lei bucata. "Oamenii vor ca măştile să fie cât mai ieftine, aşa că nu le-am mai ambalat fiecare separat în pungi", a spus directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.

Mai mulţi cumpărători...

În piaţa Rogerius, la ora 13:30 era forfotă. Postată la intrare, o tânără măsura temperatura celor care intrau, cu un termometru cu citire de la distanţă. "Cine nu are mască nu poate intra. Îl rog să îşi cumpere de la farmacia de lângă", a spus femeia. Preţul unei măşti la farmacie este de 2,30 lei, dar în piaţă acesta ajunge şi la 5 lei bucata. "Eu zic că sunt cam cu 50% mai mulţi oameni faţă de ieri", a declarat aceasta.

În piaţă, cumpărătorii trec de la o masă la alta, ori aşteaptă, cu loc între ei, să intre în magazinele de carne ori lactate. "Până ieri erau mai mulţi oameni între orele 7 - 11, când ieşeau pensionarii la cumpărături. Acum, numărul vizitatorilor s-a mai distribuit şi sunt mai mulţi decât ieri la aceeaşi oră", a spus administratorul pieţei Rogerius, Adrian Băican.

De altfel, şi vânzătorii spun că vadul este mai bun. "Sunt mai mulţi cumpărători, cam cu 20%. E timp frumos, mai vin la o plimbare...", a remarcat o comerciantă. Potrivit acesteia, factor important îl constituie şi faptul că zilele acestea în oraş s-au plătit salariile şi pensiile, iar orădenii îşi mai pot permite să facă mici cumpărături.

La plimbare pe Corso

Numărul mai mare de oameni ieşiţi în stradă s-a văzut inclusiv în centrul oraşului. Scutiţi să mai completeze declaraţia pe propria răspundere cu privire la scopul deplasării, orădenii au ieşit la aer în Piaţa Unirii, pe strada Vasile Alecsandri ori pe pietonalul străzii Republicii.

Ca să nu aglomereze spaţiul din interiorul frizeriei, doi bărbaţi aşteptau în stradă să le vină rândul. Un tânăr stătea în picioare în uşa încăperii, urmărind cum decurge procesul, în vreme ce un bătrânel aștepta liniştit, aşezat pe un scaun scos în stradă. Judecând după faptul că toate scaunele din interior erau ocupate, iar preţul unui tuns este de 25 lei, lucrurile par să revină, treptat la normal.

Pe strada Republicii trecători ieşiţi la plimbare îşi aşteaptau rândul la o îngheţată, se zgâiau în vitrinele magazinelor ori pur şi simplu povesteau, trecând agale. Treptat, viaţa orașului revine la normal...

Vezi mai jos videoreportaj!