15 copii ucraineni de clasa I şi a II-a participă, de săptămâna trecută, la "şcoala ucraineană" organizată la un centru deschis pentru ei de Asociaţia Caritas Eparhial. Acolo, un învăţător refugiat în Oradea le predă lecții, după curricula ucraineană, iar în plus elevii învață limba română şi limba engleză.

Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO), situat la parterul blocului de pe strada Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, a fost deschis de Asociaţia Caritas Eparhial încă din luna iunie, unde a fost organizată o şcoală de vară pentru copii şi adolescenţi ucraineni.

Din 5 septembrie, centrul s-a transformat într-o şcoală, unde elevii din clasele primare I şi II fac cursuri după curricula ucraineană.

„Ei sunt înscrişi în sistemul de învăţământ din Ucraina, însă sunt într-o variantă de homeschooling, adică primesc toate materialele, dar nu participă la cursuri online. Pentru ei, am angajat un învăţător ucrainean refugiat la Oradea şi am cumpărat manuale şi caiete speciale din Ucraina. De la ora 8 la 12 sau 13 fac cursuri normale, adică matematică, limba maternă, istorie, geografie, iar după-masa, până la ora 16, au activităţi recreative, cursuri de limba română şi cursuri de limba engleză", a explicat Ioana Tuță, coordonatoarea centrului, pentru BIHOREANUL

La "şcoala ucraineană" din Oradea sunt angajaţi un învăţător ucrainean, un translator ucrainean - care locuieşte de mult timp în oraş şi ţine cursurile de limba română şi engleză -, un psiholog tot din Ucraina, care îi consiliază pe copii, şi un asistent social al Caritas.

În curând, reprezentanţii centrului plănuiesc să angajeze încă un învăţător pentru a preda copiilor de clasa a III-a şi a IV-a.

„Este foarte complicat pentru familiile de ucraineni, care vor să locuiască aici şi să trăiască, să-i ţină pe copii acasă, în timp ce ei sunt la muncă. Cu un astfel de sistem, ei se bucură că micuţii lor învăţă de la un profesor din Ucraina, dar fac şi ore de limba română, au o masă caldă la prânz, iar apoi au activităţi până la ora 16, când cei mai mulţi ies de la muncă", a mai spus Ioana Tuță.

Începând din această vară, CICRO a ajutat peste 70 de familii, adică circa 250 de refugiaţi ucraineni, oferindu-le sprijin educaţional, psihologic şi social.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!