În timp ce conspiraţioniştii pandemiei contestă pe internet câştigurile vaccinării anti-Covid şi inventează pericole, specialiştii din sănătate devin primii beneficiari ai imunizării.

BIHOREANUL vă prezintă cum decurge vaccinarea în judeţ, care e ponderea angajaţilor din unităţile sanitare interesaţi să se imunizeze, dar şi de ce unii nu o fac; cum are loc aprovizionarea şi cum sunt folosite dozele, dar şi pregătirile pentru declanşarea, mult mai devreme decât se preconiza iniţial, a celei de-a doua faze, pentru persoanele vulnerabile şi salariaţii din sectoare esenţiale.

Ziua întâi

Prima etapă a vaccinării a început în Bihor pe 5 ianuarie, la o zi după ce Direcţia de Sănătate Publică a primit 195 flacoane cu Cominarty, vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech, primul autorizat în UE, pentru începerea imunizării a 975 de persoane.

Operaţiunea a început la ora 8.00 în toate cele 12 centre de vaccinare din tot atâtea unităţi medicale (în spitalele Municipal, Judeţean, CFR, MAI şi Pelican din Oradea, în Spitalul de Recuperare din Felix, în cele din Salonta, Beiuş, Marghita, Ştei şi Aleşd, plus la Centrul de Diagnostic şi Tratament al MAI din Oradea). La Municipal, presa a asistat la vaccinarea primilor 5 medici şi asistenţi: epidemiologul Anca Hnatiuc, terapiştii Sebastian Dobjanschi şi Mihai Florea, plus asistenţii Călin Barabaş şi Elena Szalo.

"Acum intru în gardă, mai puternic, mai protejat", a spus dr. Dobjanschi, în timp ce dr. Hnatiuc, coordonatorul campaniei în judeţ, a glumit pe seama teoriei conspiraţiilor: "Cred că acum o să ştiu să parchez mai bine". Dincolo de glume, însă, medicii au îndemnat cetăţenii să le urmeze exemplul când le vine rândul, vaccinul fiind "cea mai bună armă care există în momentul de faţă" pentru oprirea pandemiei.

Nicio doză irosită

În prima zi au fost administrate 510 doze, înregistrându-se doar 3 reacţii alergice superficiale, la nivelul pielii (roşeaţă şi/sau umflături). În a doua zi s-au vaccinat alte 480 cadre şi a fost raportată o singură reacţie alergică, tot cutanată, în a treia zi au fost administrate 495 doze, iar vineri 255, fără nici o reacţie adversă. Per total, în primele 4 zile, imunizarea a început la 1.740 cadre medico-sanitare, reprezentând 17% din totalul de aproximativ 10.000 câte sunt în judeţ, şi s-au consemnat 4 reacţii alergice nesemnificative (la 0,22% din persoanele vaccinate).

Dr. Diana Racz, coordonatoarea campaniei de vaccinare anti Covid în BihorDr. Diana Racz (foto), specialist DSP şi membră în grupul de coordonare judeţean, consideră că lucrurile au decurs conform planificării, scopurile propuse fiind vaccinarea a circa 500 persoane/zi şi administrarea tuturor dozelor predate centrelor. "Până acum a fost un management 100% eficient, nu s-a pierdut niciuna", spune medicul.

Fără diferenţe

Potrivit reprezentantei DSP, unele spitale au şi finalizat vaccinarea propriilor angajaţi (Marghita, Aleşd, Beiuş, Ştei, Pelican şi MAI din Oradea), începând vaccinarea altor categorii. "La Pelican s-a trecut la vaccinarea celorlalţi colegi din unităţile private. Spre Spitalul MAI au fost îndrumaţi medicii de familie din Oradea şi din Zona Metropolitană lărgită. În spitalele din judeţ, la fel, s-a trecut la vaccinarea medicilor de familie, stomatologilor, farmaciştilor", spune dr. Racz.

În fiecare spital, explică aceasta, s-a făcut o prioritizare a categoriilor de angajaţi, începând cu cei din secţiile ATI şi structurile de Urgenţe, indiferent de gradul de pregătire, fără diferenţiere între medici ori asistente şi infirmiere sau brancardieri.

Singurele unităţi care nu au încheiat la finele săptămânii trecute vaccinarea personalului propriu care a dorit acest lucru sunt Judeţeanul şi Municipalul din Oradea, fiindcă au cei mai mulţi angajaţi, câte 2.000 fiecare.

Una-i programarea, alta vaccinarea

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, catagrafierea sistemului sanitar din judeţ a arătat că peste 60% dintre angajaţi vor să se vaccineze. Programarea la vaccinare o fac, însă, angajatorii, iar administrarea efectivă a vaccinului depinde de mai multe variabile. "Platforma electronică pentru programare este accesibilă în această etapă doar persoanelor juridice, deci unităţile medicale îşi fac conturi şi îşi înscriu salariaţii pentru vaccinare", spune dr. Racz.

În ce priveşte vaccinarea propriu-zisă, în nici una dintre primele 4 zile nu a fost efectuată pentru absolut toţi cei programaţi, din motive diverse: unii au aflat între timp că au Covid, alţii nu au fost disponibili la ora fixată, primind sarcini urgente, în cazul unora nu a trecut suficient timp de la vaccinări anterioare (de pildă antigripale), alţii au avut contraindicaţii temporare (un medic a fost refuzat, de pildă, fiindcă avea o infecţie dentară), aşa că au fost amânaţi, iar dozele s-au folosit pentru persoane aflate mai la coada listei.

Provocare logistică

Organizarea vaccinării e o adevărată provocare. În funcţie de programări, dar şi de estimări care ţin cont de indisponibilităţile de moment, DSP Bihor comandă, în principiu tot la 3 zile, dozele de vaccin necesare. Acestea se aduc de la Cluj, unde sunt depozitate în ultracongelare (-80°C), după scoaterea din frigiderele speciale putând fi folosite în maximum 5 zile.

Transportul se face în cutii cu data-loggere pentru monitorizarea temperaturii, în vehicule frigorifice, până la DSP Bihor. Aici sunt descărcate direct într-un frigider partiţionat, în care se face şi împărţirea pe centre, iar în final sunt distribuite în centre, unde stau la 2-8°C până la utilizare.

Flacoanele conţin o pulbere albă şi, din momentul deschiderii lor, începe numărătoarea inversă, putând fi folosite în cel mult 6 ore. În flacon se introduce ser fiziologic care diluează pulberea, iar pentru fiecare vaccinare medicul sau asistentul extrage a cincea parte din volumul suspensiei astfel rezultate, pe care o administrează tot atâtor persoane.

În paralel

Deşi autorităţile estimau iniţial că a doua etapă a imunizării anti-Covid, destinată persoanelor vulnerabile şi angajaţilor din domenii esenţiale, va începe în februarie, aceasta a fost devansată şi se va suprapune cu vaccinarea cadrelor medico-sanitare, de la jumătatea acestei luni.

"În judeţ lucrăm accelerat pentru pregătirea celorlalte centre de vaccinare, din afara spitalelor", spune dr. Diana Racz, referindu-se la cele care vor fi amenajate în unităţi de învăţământ, săli de sport şi case de cultură din Oradea, Sântandrei, Sânmartin, Beiuş, Ştei, Salonta, Tinca, Marghita, Valea lui Mihai, Săcueni, Popeşti, Aleşd, Bratca şi Tileagd. "Până la 15 ianuarie trebuie finalizată pregătirea acestor spaţii, de la igienizare, semnalizare, dotarea cu echipamente şi materiale, organizarea de fluxuri funcţionale şi alocarea de personal", explică reprezentanta DSP Bihor.

Fiecare centru va fi deservit de personal medical şi administrativ încă în curs de identificare, existând varianta detaşărilor din spitale, dar şi a cooptării oricărui medic şi asistent cu drept de liberă practică, în primul rând a medicilor de familie, vaccinatorii fiind plătiţi separat pentru această activitate.

"Recensământ" în structuri

prefectul de Bihor, Dumitru ȚipleaPrefectul Dumitru Ţiplea (foto) consideră şi el că "prima etapă de vaccinare are loc, până acum, conform planificării", fiind angrenat, în virtutea funcţiei, şi în pregătirea celei de-a doua.

"Săptămâna următoare (n.r. - aceasta) vom face prima raportare a catagrafierii instituţiilor nemedicale ai căror angajaţi vor începe imunizarea, pentru a afla câţi doresc acest lucru. Operaţiunea a început în instituţii cum sunt Poliţia Bihor, ISU Crişana, STS, SRI, dar şi în societăţii ca Electrica şi Compania de Apă Oradea". Prefectul precizează însă că deocamdată nu poate face publice informaţii privind gradul de acceptare a vaccinării în asemenea entităţi.

Cum în unele dintre ele disciplina este la ordinea zilei, e de aşteptat să se "execute" majoritatea angajaţilor, într-o pondere chiar mai mare decât a celor din sistemul sanitar. Doar vaccinuri să fie destule...


CINE URMEAZĂ?
Cum te programezi

În a doua etapă a vaccinării anti-Covid vor fi imunizate persoanele de peste 65 ani, cele cu anumite boli cronice şi lucrătorii din domenii esenţiale, începând de la Parlament, Preşedinţie, Guvern şi ministere, continuând cu instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, magistraţii, cei din industria alimentară şi farmaceutică, uzine de apă, centrale şi furnizare a energiei electrice, aeroporturi, porturi, comunicaţii, educaţie, media şi salubrizare.

Înscrierea beneficiarilor acestei etape poate fi făcută prin intermediul angajatorilor pe platforma anume concepută (programare.vaccinare-covid.gov.ro), prin medicii de familie şi prin instituţiile de asistenţă socială. Programarea individuală a cetăţenilor va putea fi făcută doar în etapa a treia, pentru vaccinarea populaţiei generale, estimată să înceapă în aprilie.