După comisarul Gărzii Financiare Bihor, Florenţiu Nuţu Simionescu, prins că a încasat 15.000 euro ca să protejeze o firmă din caruselul evazionist al omului de afaceri Ion Govoreanu, un alt comisar, de data asta al Gărzii Financiare Vâlcea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru aceeaşi faptă. 

Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a anunţat miercuri, printr-un comunicat, că procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus trimiterea în judecată a unui comisar superior din cadrul Gărzii Financiare Vâlcea, pentru luare de mită în formă continuată.

Ilie Grecu este acuzat că, în decembrie 2009 şi ianuarie 2010, în calitate de comisar şef divizie în cadrul Gărzii Financiare Vâlcea, a încasat 1.000 euro de la Constantin Mitu, unul din apropiaţii omului de afaceri orădean Ion Govoreanu, patronul lanţului de magazine Trei G, pentru a proteja 4 firme folosite de omul de afaceri orădean în caruselul evazionist prin care a eludat plata a peste 225 milioane de euro, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate.

"În schimbul banilor, comisarul s-a angajat să nu efectueze controale amănunţite care ar fi putut scoate la iveală activităţile de evaziune fiscală desfăşurate prin intermediul a acestor societăţi şi pentru a nu lua alte măsuri legale faţă de firmele controlate", se specifică în comunicatul DNA.

Beneficiind de protecţia comisarului, bugetul de stat a fost fraudat de firmele lui Mitu cu 18.123.261 lei.

Comisarul vâlcean a fost denunţat chiar de administratorul firmei protejate şi a fost anchetat în stare de libertate. Dosarul său penal a fost disjuns din cel în care omul de afaceri Ion Govoreanu şi complicii săi au fost reţinuţi într-o primă fază şi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală.

Comisarul Ilie Grecu va fi judecat la Tribunalul Bihor.