Aurel Brazdă, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Comunismului Bihor, s-a stins din viaţă joi dimineaţă, la Spitalul Judeţean, unde în ultimii doi ani a fost internat de mai multe ori, pentru perioade mai lungi de timp, ca urmare a unor boli datorate atât vârstei înaintate, cât şi suferinţelor îndurate în tinereţe.

În anul 1948, fiind elev la Liceul Alexandru Roman, Aurel Brazdă a aderat la organizaţia G4, înfiinţată de sublocotenentul Dumitru Oprea cu scopul de a recruta, pregăti şi trimite voluntari pentru grupurile de partizani din munţi care luptau împotriva noii "democraţii populare" instaurate în România după 23 august 1944.

afis.jpgPrima manifestare a G4 a fost afişarea, în centrul Oradiei şi în Velenţa, a unui apel în versuri (foto) intitulat "Răsculaţi-vă", pe care Oprea l-a scris de mână, având deasupra, ca un antet, portretul Regelui, demnat "Organizaţia G4" şi cuprinzând îndemnuri ca "Porniţi români ca uraganul, şi clopotul izbânzii voastre / Apusu-l va răsfrânge-n vuiet spre fericirea ţării noastre", textul se încheia categoric: "Trăiască Majestatea Sa Regele Mihai! Trăiască România independentă! Trăiască Marile Puteri Apusene! Jos vânduţii şi trădătorii!".

Următoarea manifestare a G4 a fost şi ultima, cea mai mare parte a membrilor organizaţiei fiind arestaţi de Securitate în localitatea Zece Hotare, în primăvara anului 1949, pe când se pregăteau să plece spre Munţii Bihorului.

Acuzaţi de uneltire împotriva ordinii sociale, ca "agenţi ai imperialismului american", membrii G4 au cunoscut înfometarea, privarea de somn, torturile prin bătaie, dar şi cele psihice. "Într-o noapte, colonelul Ludovic Czeller, şeful Securităţii Oradea, ne-a scos în curte şi ne-a pus la zid, în faţa unui pluton de execuţie. Abia după câteva minute am realizat că simula execuţia, ca să ne sperie", relata Aurel Brazdă într-un interviu acordat BIHOREANULUI anul trecut.

Pentru apartenenţa sa la G4, Aurel Brazdă şi fratele său, Ionel, au fost condamnaţi la câte 4 ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o în penitenciarele Târgşor, Jilava şi Gherla.

După 1990, Aurel Brazdă a înfiinţat ADVOC Bihor şi a participat activ la ceea ce istoricii numesc "recuperarea memoriei recente", scriind cărţi şi ţinând conferinţe despre ororile comunismului atât cu caracter ştiinţific, cât şi educativ, inclusiv în şcoli.

Aurel Brazdă va fi înmormântat sâmbătă, în Cimitirul Municipal din Oradea, la ora 14.00.

Dumnezeu să-i aşeze sufletul între cei aleşi şi să-i dea odhina binemeritată!