Judecat din 2005 la Tribunalul Bihor pentru cel mai mare furt imobiliar din istoria oraşului, săvârşit între anii 1992-2001, când făcea parte din Comisia de aplicare a legii fondului funciar din Primăria Oradea, Marin Sterian a fost înmormântat duminică, după ce a decedat la vârsta de 61 de ani.

Sterian a fost învinuit încă din 2003 de fals în acte oficiale, uz de fals şi înşelăciune, deoarece în perioada cât a activat în Primăria Oradea a falsificat titluri de proprietate în favoarea mai multor persoane care nu aveau dreptul să primească terenuri. Ulterior - fie cu ştiinţa acestor persoane, fie prin procuri falsificate cu ajutorul notarilor Gheorghe Igna şi Ilie Drăgoiu - Sterian vindea terenurile, pe sume fictive, către VIP-uri din conducerea Primăriei, Universităţii şi Justiţiei locale, despre care, ulterior, în timpul anchetei, topograful a declarat că erau adevăraţii destinatari ai furturilor.

Prin aceste metode ilegale au devenit proprietari pe cele 29 de hectare de teren situate în cele mai scumpe zone (în zona rezidenţială din Dealul Viilor şi pe marginea şoselei de centruă) personaje publice precum: Valeria Filip (soţia primarului de atunci, Petru Filip), Marioara Maghiar (soţia lui Teodor Maghiar, pe atunci rectorul Universităţii), Doru şi Carmen Maghiar (fiul şi nora fostului rector), Maria Leuca (soţia lui Teodor Leuca, pe atunci prorector al Universităţii), Ioan Ciursaş (director general al Apaterm, actuala Companie de Apă Oradea), Constantin Tomulescu şi Rodica Ungur (ambii, foşti directori adjuncţi ai Apaterm), Aurel Giurcă (fost director în Primăria Oradea), Ovidiu Tăutu, Lucia Roiti, Lucia Iacob, Emil Chirilă, Dumitru Marc (funcţionari influenţi din Primărie), Călin Hirţe (fiul fostului şef al RAPAS, Ioan Hirţe), coloneii Decebal Colceriu, Viorel Vicaş şi Traian Segărceanu (medici militari), Alin Leucea (procuror) etc.

Topograful Marin Sterian a fost trimis în judecată de către procurorul Nicolae Bonchiş, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. "Mulţi se bucură de moartea "Colonelului", dar procesul pentru recuperarea prejudiciului provocat de el poate şi trebuie să fie continuat", a declarat procurorul Bonchiş, acum pensionar, pentru BIHOREANUL.

Potrivit spuselor lui Bonchiş, chiar şi după decesul inculpatului, procesul penal intentat lui Marin Sterian trebuie finalizat pe latura sa civilă, pentru recuperarea prejudiciului suferit de Primărie, estimat la circa 200 de miliarde de lei vechi. "Judecătorul, chiar dacă a intervenit decesul inculpatului, poate dispune ceea ce eu am propus încă din 2005, şi anume anularea tuturor contractelor prin care au fost tranzacţionate terenurile respective", a spus fostul magistrat.

Ceea ce nu ştia fostul procuror la momentul când făcea această declaraţie este, însă, că Tribunalul Bihor a şi pronunţat în 17 august o sentinţă de condamnare a lui Marin Sterian la 12 ani de închisoare cu executare, plus interzicerea - pe o perioadă de 5 ani de la încheierea executării acestei pedepse - a unor drepturi civile. De asemenea, instanţa a dispus şi anularea titlurilor de proprietate falsificate de Sterian.