Medicul orădean Kriza Ákos, fost primar al municipiului Miskolc în perioada 2010 - 2019, a murit, duminică, la doar 56 ani. Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a transmis printr-o postare online regretul pierderii "unui prieten", şi a mulţumit totodată pentru colaborarea lor strânsă. Orădeanul va fi înmormântat cu onoruri, iar administraţia locală din Miskolc va ridica un monument funerar în memoria sa, după cum a anunţat actualul primar al oraşului.

Dr. Kriza Ákos s-a născut la Oradea în1965, a absolvit Liceul Teoretic "Ady Endre" în 1983 şi Facultatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş în 1990. Imediat după absolvire, orădeanul s-a mutat în Ungaria unde a  absolvit şi Facultatea de Economie a Universităţii de Vest, lucrând între timp ca medic ORL la Spitalul Diósgyőr, apoi ca medic generalist până în 1999, când a devenit director medical al Centrului de Sănătate Miskolc al Companiei Feroviare Maghiare.

Dr. Kriza Ákos a intrat în politică în 1997, când s-a înscris în Fidesz. A candidat la funcţia de primar al municipiului Miskolc în 2006, când a fost învins de primarul în funcţie, şi în 2010, când a reuşit să-şi surclaseze contracandidaţii. Orădeanul a fost un edil respectat de localnici, dovadă fiind faptul că, în 2014, când a candidat din nou, a fost reales cu  42,27% din voturile electoratului, învingându-l pe candidatul comun al opoziţiei, Albert Pásztor, un fost ofiţer de Poliţie. La 9 august 2019, Kriza a anunţat, însă, că se retrage din politică şi administraţie, din cauza unei boli grave.

Fostul edil a murit, duminică, după o lungă suferinţă, după cum a transmis BIHOREANULUI nepotul său, Kovács Cezar. El rămâne, însă, o personalitate marcantă atât pe plan profesional, ca medic, manager medical, director, politician şi primar al oraşului.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a transmis printr-o postare online regretul pierderii "unui prieten" şi i-a mulţumit pentru colaborarea lor strânsă. "Ai luptat cu curaj, prietene! Îţi mulţumim pentru tot!", a postat Orbán.

Totodată, actualul edil al municipiului Miskolc, Veres Pál, a anunţat, marţi, într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Primăriei, că orădeanul va fi înmormântat cu onoruri, iar administraţia locală va ridica un monument funerar în memoria lui, lângă mormânt.