Doliu în familia magnaţilor Ioan şi Viorel Micula. Mama celor doi gemeni milionari, Saveta Micula, a murit vineri, la Spitalul privat Pelican.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, decesul Savetei Micula a survenit în jurul orei 7 dimineaţa, şi a fost cauzat de agravarea unor afecţiuni cronice de care suferea de mai mulţi ani. Saveta Micula a trăit 81 ani.

Înmormântarea va avea loc duminică, 9 decembrie, în Cucuceni, satul natal al magnaţilor.

Fraţii Micula s-au folosit în mai multe rânduri de numele mamei lor, atunci când nu voiau să se afişeze în mod direct în unele afaceri. Bătrâna figura acţionară la mai multe firme ale gemenilor, şi tot pe numele ei a fost procurat, în mod dubios, şi terenul de pe dealul viilor din Oradea, unde magnaţii îşi construiesc, de ani de zile, vile imense.

Terenul provenea dintr-o reconstituire falsă a dreptului de proprietate al unei femei, realizată de celebrul topograf Marin Stelian, care apoi a cumpărat terenul pentru a-l revinde Savetei Micula.

Iniţial, procurorii l-au învinuit pe Sterian de fals şi înşelăciune, iar pe Saveta şi Viorel Micula de complicitate. Audiată în 2001, mama afaceristului declara însă că a cumpărat terenul nu ca interpus, ci în nume propriu, iar despre Sterian că l-ar fi cunoscut fiindcă acesta s-ar fi prezentat la ea acasă, în sat, întrebând-o "dacă vreau să cumpăr nişte terenuri".

Viorel Micula declara şi el că pământul a fost cumpărat "pe bune" de mama sa, adăugând: "Nu recunosc că am făcut contracte de vânzare-cumpărare simulate prin persoane interpuse". Întrebat de anchetatori de ce, în acest caz, firma sa a plătit lucrările de construcţie, Micula a dat în spate, zicând că "trebuie să mă documentez".

Dar procurorii nu l-au mai deranjat niciodată, singurul trimis în judecată şi condamnat fiind Sterian, care mai apoi a şi decedat, nu înainte însă de a da alte numeroase "tunuri" cu terenuri furate din patrimoniul Oradiei...