Nicu Covaci, fondator și lider al trupei Phoenix, a murit vineri la vârsta de 77 de ani, după ce o lungă perioadă a fost internat pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara, conform presei centrale. 

Anunțul privind decesul artistului a fost făcut de colegii lui din trupa Phoenix Transsylvania, pe Facebook:

„De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi, 
Pururi,
NEMURITOR!”

Baniciu: „Regrete imense!”

Potrivit portalului de știri OpiniaTimisoarei.ro, și managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a confirmat decesul artistului. „Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock Meșterul Manole, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, a transmis Săndesc.

Și fostul coleg de trupă al lui Nicu Covaci, Mircea Baniciu, a transmis un mesaj. „Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!”, a scris acesta pe Facebook, alături de câteva fotografii, inclusiv una care surprinde începuturile trupei Phoenix. 

sursa foto: Facebook / Mircea Baniciu

Complicații după operație

Cu două zile în urmă, colegii săi de trupă le dădeau fanilor vești proaste cu privire la starea de sănătate a lui Nicu Covaci, după ce, în luna martie, artistul a fost operat pe creier, pentru extirparea unei tumori.

„Spuneam, acum puțină vreme, că vom reveni cu detalii despre starea lui Nicu de îndată ce vom avea vești bune. Și am tot așteptat. Și așteptat... Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Tratamentul postoperatoriu nu s-a putut finaliza din cauza complicațiilor, iar asta ne ține conectați și cu emoții. Mari emoții!”, se arată în mesajul publicat zilele trecute pe pagina de facebook a Phoenix Transsylvania. 

Nicu Covaci s-a născut pe 19 aprilie 1947. El a fost compozitor, cântăreț și chitarist și și-a pus amprenta asupra peisajului muzical românesc, înființând trupa Phoenix, care a lansat cântece fredonate de numeroase generații, ca „Vremuri”, „Mugur de fluier”, „Cei ce ne-au dat nume”, „În umbra marelui U.R.S.S”.

„Phoenix trebuie să meargă mai departe”

Artistul s-a aflat la Oradea în luna martie a anului trecut, pentru proiecția de gală a filmului „Phoenix: Povestea”, care prezintă în două ore imagini de arhivă din istoria legendarei formații. 

„Povestea noastră continuă. Visul meu este să stau pe scaun, în sală, și să aplaud o nouă formație Phoenix din care eu nu voi mai face parte. Acesta este proiectul principal al vieții mele. Eu nu am familie, nu am copii, Phoenix a fost, este și va fi singura mea ocupație. Phoenix trebuie să meargă mai departe și fără mine”, a spus atunci, după cum relata BIHOREANUL, Nicu Covaci în fața publicului orădean.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!