Designerul Francisco Rabaneda Cuervo, cunoscut sub numele de Paco Rabanne, a murit vineri, la vârsta de 88 de ani. Creatorul de modă era cunoscut și pentru marca sa de parfumuri.

Anunțul decesului a fost făcut de grupul spaniol Puig, proprietarul casei de modă fondate de Paco Rabanne.

„El a făcut parte dintre cele mai vizionare figuri din moda secolului XX şi moştenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspiraţie”, se arată într-o declaraţie a mărcii sale pe reţelele de socializare, citată de hotnews.ro.

„O mare personalitate în modă, a avut o viziune îndrăzneață, revoluționară și provocatoare, transmisă printr-o estetică unică”, a declarat și Marc Puig, CEO-ul grupului spaniol, citat de Reuters.

Născut la Pasaia, în nordul Spaniei, pe 18 februarie 1934, Rabanne a fost fiul unui general andaluz loial Republicii și împușcat în Cantabria în 1937. Mama sa era bască a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania.

La vârsta de 5 ani, Francisco Rabaneda Cuervo s-a mutat cu familia în Franța, iar la Paris a studiat arhitectura. În lumea modei a intrat pentru că mama lui lucrase în atelierul Balneciaga.

La începutul carierei, designerul a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. Prima colecție de costume a prezentat-o în 1963, folosind inclusiv materiale precum palstic, hârtie sau aluminiu. 

De atunci, a creat un imperiu în lumea modei, cu îmbrăcăminte haute couture și nu numai, parfumuri sau elemente decorative. În 1986, marca Paco Rabanne a devenit parte a grupului spaniol Puig.

În 2010, Rabanne a fost distins în Spania cu „National Fashion Design Award”, pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!