Procurorul Ioan Moldovan, fost deputat, ministru al Tineretului şi Sportului în perioada 1990-1992 şi primul procuror şef al DNA Oradea, a murit în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 69 ani.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, fostul magistrat a murit în spital, unde se afla internat de o săptămână din cauza unor afecţiuni grave. 

Ioan Moldovan a intrat în magistratură, ca procuror, în 1977 şi a activat în prima fază în Sălaj. În perioada 1990 - 1992 a fost deputat pe listele Frontului Salvării Naţionale, membru în Comisia parlamentară de anchetă a mineriadelor din 13-15 iunie 1990 şi ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul Stolojan.

Ulterior, Moldovan a revenit în magistratură, întâi în Sălaj, iar în 1998 a fost delegat la Oradea, unde a preluat întâi funcţia de şef secţie penală de la Parchetul Curţii de Apel. Din octombrie 2002, de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi până în 2010, când s-a pensionat, a condus structura locală a DNA, cu competență în județele Bihor și Satu Mare.

Poreclit "comisarul Moldovan", poate şi pentru îndârjirea cu care îşi urmărea "inculpaţii", asemenea celebrului personaj de film, de numele procurorului Ioan Moldovan se leagă primele dosare de corupţie deschise pe numele unor magistraţi din Bihor, cum au fost cele ale judecătorilor Mariana Roşca şi Mihai Viorel, ambii condamnaţi, sau pe numele unor funcționari, precum fostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.

În ultimul său interviu, acordat BIHOREANULUI înainte de pensionare, fostul procuror susţinea că nu are niciun sentiment de reţinere sau vinovăţie cu privire la faptul că a anchetat magistraţi. "Am convingerea că orice magistrat corupt este o problemă serioasă pentru prestigiul şi imaginea Justiţiei şi, de ce să nu recunosc, pentru prestigiul şi imaginea mea personală, ca magistrat", a spus fostul şef al DNA.