Marioara Maghiar, soţia fostului rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, a fost internată de urgenţă în după-amiaza zilei de sâmbătă, 7 ianuarie, în jurul orei 16, la Spitalul privat Pelican, deţinut chiar de fiii săi, după ce a făcut un stop cardio-respirator.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, soţia fostului rector era în maşină când a suferit un infarct şi a intrat în comă. Transportată de urgenţă, femeia a decedat la spital, după ce nici măcar medicii angajaţi ai fiilor săi nu au mai putut face nimic pentru a o salva.

Marioara Maghiar a suferit, în primăvara anului trecut, la Cluj Napoca, o operaţie de by-pass coronarian în urma căreia nu şi-a revenit complet.

Aflată mereu în umbra soţului ei, fără a se remarca prin propria-i carieră (era casnică), Marioara Maghiar a intrat în atenţia opiniei publice în 2010, când BIHOREANUL a dezvăluit că, împreună cu Valeria Filip, soţia fostului primar PDL Petru Filip, dar şi cu alte persoane aflate în posturi-cheie din conducerea oraşului, a beneficiat de suprafeţe de teren din proprietatea oraşului la preţuri simbolice, prin intermediul fostului topograf al Primăriei, Marin Sterian, care a făcut în acest scop sute de acte false.

De altfel, atât Marioara Maghiar, cât şi Valeria Filip au fost cercetate penal, ca învinuite, dar după ani de tergiversări a anchetei, au fost scoase de sub învinuire şi transformate în simpli martori la procesul lui Sterian, care avea să fie condamnat la închisoare cu executare pentru faptele săvârşite în beneficiul lor.

Singurul inculpat a rămas fostul ofiţer de grăniceri, care între 1992-2001 activase ca topograf în Comisia funciară a Primăriei, măsluind acte pentru aproape 30 de hectare de teren, din care cea mai mare parte le-a direcţionat spre mai-marii oraşului.

Conform rechizitoriului, Sterian găsea sau îi erau găsite persoane cărora, deşi nu aveau dreptul la terenuri în baza Legii 18, le rezolva acte de proprietate cu ajutorul celorlalţi membri ai comisiei din cadrul Primăriei. Apoi, pe baza unor procuri legalizate în fals, topograful dădea mai departe terenurile, prin operaţiuni fictive de vânzare-cumpărare, pe sume nesemnificative sau chiar fără a încasa nici un leu, către alte persoane. În final acestea le revindeau, tot fictiv, astfel încât, în urma "spălătoriei de terenuri" - cum reţinea rechizitoriul - pământurile ajungeau la diverşi potentaţi.

Marin Sterian a decedat în 2010, însă instanţa a decis ca moştenitorii lui să achite oraşului o despăgubire de peste 9,5 milioane de lei. În plus, terenurile pe care Sterian le oferise "clientelei" la preţuri simbolice vor fi recuperate fie fizic, fie în echivalent bănesc.