O sportivă din Spania a petrecut 500 de zile blocată într-o peșteră din Granada, în cadrul unui experiment științific în care s-a studiat impactul izolării sociale și al dezorientării temporare extreme, respectiv percepția oamenilor asupra timpului, scrie BBC.

În tot acest timp, alpinista Beatriz Flamini nu a avut niciun contact cu o altă persoană, stând singură în peștera din Spania aflată la 70 de metri adâncime. Ea nu a știut nici că Ucraina este invadată de ruși.

„Încă sunt blocată pe 21 noiembrie 2021. Nu știu nimic despre lume”, a spus sportiva, acum în vârstă de 50 de ani. Când a intrat în peșteră, avea 48 de ani. 

În timpul petrecut în peșteră, Flamini a desenat, a tricotat pălării de lână, a desenat și a citit 60 de cărți. Echipa care a asistat-o a spus că, în total, sportiva a băut 1.000 de litri de apă.

„Am tăcut de un an și jumătate, nu am vorbit cu nimeni, decât cu mine”, a spus ea reporterilor, când a ieșit din peșteră. Cu un zâmbet larg pe față, a mărturisit că experiența a fost „excelentă, imbatabilă”, dar și că a pierdut noțiunea timpului.

„A fost un moment în care a trebuit să nu mai număr zilele”, a spus ea, adăugând că a crezut că a stat în peșteră „între 160-170 de zile”. A recunoscut și că a avut halucinații auditive. „Tu taci și creierul inventează”, a spus ea.

Beatriz Flamini a fost monitorizată de un grup de psihologi, cercetători, speologi, dar nimeni dintre experţi nu a luat contact cu ea.

Experiența ei va ajunge, probabil, și în Cartea Recordurilor, drept cel mai lung timp petrecut într-o peșteră. În prezent, actualul record este deținut de cei 33 de mineri chilieni și bolivieni, prinși sub pământ după prăbușirea unei mine de cupru și aur din Chile în 2010 și care au stat în subteran 69 de zile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!