Palatul Vulturul Negru, o clădire simbol pentru orădeni şi o bijuterie Art Nouveau, a fost vandalizat. Zilele trecute un cetățean, probabil locuitor din oraşul de pe Criş, a contribuit la distrugerea lui, după ce și-a pus semnătura pe unul dintre pereţii interiori. Și chiar s-a lăudat cu asta.

Acesta a publicat pe un cont de Instagram denumit "Tagsthrows" (combinaţie între cuvintele "a arunca" şi "etichete") imagini care arată cum a mâzgălit o semnătură pe unul dintre pereţii interiori ai palatului.

De altfel, pe contul respectiv pasionatul de graffiti a mai publicat şi alte imagini cu diferite clădiri ori garduri din Oradea unde şi-a lăsat amprenta prin semnături asemănătoare. 

Pentru "opera" sa, autorul chiar a fost lăudat pe o pagina de Facebook denumită "Romanian Graffiti Writers", unde sunt publicate imagini cu lucrările artiştilor stradali români din diferite zone ale ţării, cele mai recente fiind chiar din Oradea.

Legea 61/1991 privind ordinea publică pedepseşte cu amendă de la 100 la 500 lei "scrierea sau desenarea fără drept pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice şi deteriorarea prin orice mijloc a acestora".

Aşadar, semnătura de pe palat ar putea fi catalogată mai degrabă un act de vandalism decât artă.