Potrivit edilului, prin conectarea la magistrală operatorul de termoficare va plăti pentru metrul cub de gaz cu 27% mai puţin, prin eliminarea tarifului de transport şi distribuţie perceput în prezent de Distrigaz. „Alimentarea direct din conducta magistrală va aduce societăţii economii de 5 milioane euro pe an", a mai completat Bolojan.
Primarul a spus că, urmare a economiilor făcute la achiziţia de combustibil, furnizorul e energie termică îşi va reduce costurile. Acest lucru nu se va reflecta, însă, direct în preţul gigacaloriei plătite de orădeni.
„Preţul de facturare către populaţie nu va scădea. Câştigul va consta în faptul că bugetul local nu va mai acorda CET-ului subvenţia de 10%, în valoare de circa 2 milioane lei pe an. Aceşti bani vor putea fi folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a sistemului astfel încât acesta să nu mai aibă pierderi", a declarat edilul.
Costurile racordării la magistrala Transgaz se ridică la circa 250.000 euro şi vor fi suportate prin proiectul european. Investiţia implică achiziţia unei staţii de reglare a presiunii şi construcţia unei conducte de alimentare de circa 700 metri.
Lucrările de reabilitare a sistemului de termoficare vor mai implica automatizarea punctelor termice şi citirea automată a contoarelor. Aceste lucrări vor fi precedate de modernizarea a încă 25 kilometri de reţea de termoficare, pe lângă cei 17,5 kilometri de conducte magistrale care se amenajează în prezent. „La finalul lucrărilor vom avea deja jumătate din reţeaua de termoficare reabilitată, iar pierderile de pe magistrală se vor reduce cu circa 80%", a spus Bolojan.
Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei vor fi aprobaţi în şedinţa de joi a Consiliului Local, după care lucrarea va fi scoasă la licitaţie.