Instalarea cu puteri depline a stării de alertă, asimilată de populație cu dreptul de a ieși din casă la orice oră și de a circula fără completarea declarației pe proprie răspundere, a umplut Oradea de trecători.

Așteptând să se deschidă...

Sute de oameni, majoritatea vârstnici, s-au înghesuit luni, încă de la primele ore ale dimineții, să intre în Primărie.

„Circa 50 de persoane așteptau în fața porții, dimineață la ora 8, deschiderea Primăriei”, a declarat pentru BIHOREANUL, directorul administrativ al municipalității, Mircea Oaie.

La ora 9 dimineața, în fața intrării în palatul administrativ al orașului, circa 20 de persoane așteptau la coadă pe trotuar să le fie măsurată temperatura de către o polițistă locală. Dar numărul celor care au intrat în clădirea municipalității a fost mult mai mare.

Pe holul principal, imediat după intrare, conducerea Primăriei a instalat o masă pe care este așezat dispensorul cu substanțe dezinfectante la dispoziția contribuabililor și o alta de la care o angajată vinde măști cu 1,5 lei celor care nu au.

„Până acum am vândut peste o sută de bucăți”, a declarat femeia. Având în vedere prețul măștilor, mult sub cel al pieței, o bună parte din orădeni au cumpărat nu doar pentru perioada petrecută în Primărie, dar și să își facă rezerve sau să ducă familiei acasă.

Impozite, amenzi, documente...

La o oră de la deschiderea Primăriei, orădenii formau cozi și în fața biroului de stare civilă, la intrarea în birourile CEC și Digi, dar mai ales, în sala de lucru cu publicul.

„Într-o singură oră am eliberat peste o sută de numere de ordine numai pentru plata impozitelor. Numărul celor care au venit să plătească amenzi sau să obțină documente e mult mai mare”, a declarat polițista care împărțea bonurile.

Dat fiind numărul mare de contribuabili veniți cu treabă în Primărie, angajații municipalității au încercat să îi orienteze.

Persoanele care nu purtau mască au fost îndrumate să își cumpere, cele care purtau masca sub bărbie au fost avertizate să și-o ridice pe față, iar cele care căutau diferite birouri au fost orientate către sala ghișeelor.

Luni dimineață, cozi similare celor din Primărie puteau fi văzute în fața casieriilor Digi din oraș, dar și a celei de la Compania de Apă.

Orădenii care nu sunt familiarizați cu plata prin internet au ținut să își achite facturile restante de îndată ce s-au deschis ghișeele de plată.

„Majoritatea sunt persoane în vârstă care nu se pricep să facă plăți ori alte operațiuni prin Internet și au așteptat redeschiderea ghișeelor”, a declarat pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.