La mai puţin de o lună după ce prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a transmis tuturor primăriilor şi consiliilor locale din judeţ că au obligaţia de a transmite online reuniunilor aleşilor locali, aşa încât cetăţenii interesaţi să le poată urmări, transparenţa ar putea deveni amintire.

Motivul? Secretarul de stat responsabil de activitatea prefecturilor, Irina Alexe, a suspendat o circulară cu conţinut identic al Prefecturii Maramureş, iar secretarii de comune din Bihor o invocă reclamând că transparenţa... încalcă autonomia locală.

Alegătorii au dreptul...

Aşa cum BIHOREANUL a informat la vremea respectivă, la începutul lunii trecute, pe 9 iulie, Prefectura Bihor a transmis tuturor consiliilor locale din judeţ o circulară prin care a atras atenţia că, pentru creşterea gradului de transparenţă privind activitatea aleşilor locali, trebuie să transmită online, prin orice fel de platforme, şedinţele consiliilor locale.

"Alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanţă cu interesele lor atât resursele locale, cât şi bugetele alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionarii administraţiei. (...) Şedinţele consiliilor locale sunt publice, iar persoanele interesate trebuie să aibă acces la procesele-verbale, proiectele de hotărâri, hotărâri, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora (...) Cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliilor locale şi de a le urmări pe internet", argumenta prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, care încă de la instalarea în funcţie insistă atât pentru creşterea transparenţei instituţiilor, cât şi pentru digitalizarea serviciilor oferite cetăţenilor.

Se suspendă!

După modelul din Bihor, prefectul de Maramureş, Vlad Emanuel Duruş, a solicitat acelaşi lucru tuturor consiliilor locale din judeţul învecinat, trimiţându-le în acest scop, pe 20 iulie, o circulară cu un conţinut identic cu cel al actului semnat de Ţiplea.

Dar, surpriză, secretarii de comune din Maramureş au sesizat secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Irina Alexe, căreia i-au cerut suspendarea aplicării circularei, obţinând, surprinzător, câştig de cauză, şi obligându-l pe prefectul de Maramureş să emită o nouă circulară, prin care a anulat-o pe cea precedentă.

De altfel, pe 23 iulie, Alexe a şi trimis Corpului Profesional al Secretarilor Generali ai Comunelor din România (ONG format din secretarii UAT-urilor din mediul rural) un răspuns prin care le aduce la cunoştinţă că "prin Circulara 6.251/22 iulie 2021 s-a revenit asupra celor transmise anterior, în sensul suspendării măsurilor dispuse până la noi clarificări".

Pro sau anti-transparenţă?

Dispoziţia secretarului de stat din MAI este cu atât mai şocantă cu cât Irina Alexe (foto) a fost numită în funcţie în ianuarie 2021 de către USR-PLUS, partid care la nivel declarativ susţine, la rându-i, atât transparenţa administraţiei, cât şi digitalizarea.

Irina Alexe a mai fost secretar de stat în acelaşi Minister în guvernarea "tehnocrată" condusă de Dacian Cioloş după ce în 2016, la vârsta de numai 42 de ani, se pensionase cu gradul de chestor de Poliţie. La acea vreme, Alexe avea o pensie în cuantum 13.000 lei, pe care din ianuarie o cumulează şi cu salariul de secretar de stat, la fel cum s-a întâmplat şi cu cinci ani în urmă, când făcea parte din Guvernul Cioloş.

Hop şi-ai noştri: transparenţa încalcă autonomia locală!

După cum era de aşteptat, după "victoria" colegilor lor din Maramureş, şi secretarii de comune din Bihor s-au "solidarizat" pentru ca şedinţele consiliilor locale din judeţul nostru să nu mai fie transmise online.

Prefectura Bihor a primit joi o "notificare" din partea filialei Bihor a Corpului Profesional al Secretarilor Generali de Comune din România, prin care aceştia transmit că "având cunoştinţă că o circulară cu conţinut identic celei sus-menţionate" a fost transmisă şi de Prefectura Bihor, "în urma discuţiilor purtate în Consiliul Director al filialei, vă adresăm prezenta notificare, pe calea căreia vă rugăm să dispuneţi măsurile pe care le veţi considera de cuviinţă faţă de Circulara 7.530/9 iulie 2021".

Motivul invocat de secretarii de comune din Bihor este tocmai suspendarea circularei prefectului din Maramureş de către secretarul de stat Irina Alexe, dar şi "suspiciuni că ar putea fi afectat sau ar fi limitat dreptul suveran al consiliilor locale de a-şi stabili propriile regulamente de organizare şi funcţionare".

Nu s-ar "suci"

Contactată de BIHOREANUL, şefa Cancelariei Prefectului de Bihor, Ligia Oala, a declarat că, cel puţin până în acest moment, prefectul Dumitru Ţiplea nu şi-a anulat circulara prin care cerea consiliilor locale să transmită online şedinţele.

"Reprezentanţii filialei Bihor ai secretarilor generali de comune au solicitat Instituţiei Prefectului să dispună cum consideră de cuviinţă. Dl. prefect de Bihor consideră de cuviinţă, în continuare, ca activitatea administraţiei, inclusiv şedinţele consiliilor locale, să fie cât mai transparentă şi, prin urmare, nu a emis nicio circulară prin care să suspende circulara iniţială", a spus şefa Cancelariei Prefectului.