Eliberat condiţionat la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut din Penitenciarul Satu Mare, după ce a ispăşit o treime din condamnarea de 3 ani care i-a fost aplicată pentru trafic de influenţă, avocatul orădean Ioan Sava s-a întors după gratii.

Reîncarcerarea acestuia a fost dispusă, marţi, de Tribunalul Satu Mare, care a admis contestaţia procurorilor DNA Oradea împotriva hotărârii Judecătoriei Satu Mare, prin care avocatul fusese eliberat condiţionat şi pe care anchetatorii au considerat-o nelegală.

"Blat" al procurorilor?

Motivul? Cererea lui Sava a fost judecată fără participarea procurorilor DNA Oradea, care l-au anchetat pe avocat şi au fost parte în procesul acestuia. În locul lor s-au prezentat la proces procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, care după ce - pe 24 noiembrie 2016 - judecătorii au admis cererea de eliberare condiţionată a avocatului, nu au atacat-o în termenul prevăzut de lege, motiv pentru care, pe 29 noiembrie, soluţia a rămas definitivă, iar Sava s-a întors acasă.

Câteva zile mai târziu, însă, procurorii DNA Oradea au contestat hotărârea la Tribunalul Satu Mare, invocând nulitatea soluţiei, iar marţi, după două luni de dezbateri, instanţa le-a dat dreptate: a desfiinţat în întregime hotărârea Judecătoriei Satu Mare şi, rejudecând cererea avocatului, a respins-o, fixând un termen de 3 luni după expirarea căruia solicitarea lui ar putea fi reînnoită.

"Au ce au doar cu  mine"

Contactat de BIHOREANUL, marţi, imediat după pronunţarea soluţiei, avocatul Ioan Sava a declarat că verdictul Tribunalului Satu Mare "este revoltător". "La niciuna din cererile de eliberare condiţionată în cauzele instrumentate de DNA, până la mine, nu a fost prezent procuror de la DNA, ci de la Parchetul local. N-au avut cu nimeni, nimic, numai cu mine. Eu sunt probabil mai periculos", a spus Sava, care e hotărât să formuleze plângeri penale împotriva judecătorului care a pronunţat soluţia de la Tribunalul Satu Mare, pentru lipsire de libertate, şi a procurorilor DNA Oradea implicaţi în reîncarcerarea lui, pentru instigare la lipsire de libertate.

"Eu mă duc înapoi, nu e nicio problemă. Dacă aşa s-a decis, că mai am nevoie de reeducare, mă duc. Dar toţi cei care au fost implicaţi vor trebui să răspundă. Contestaţia s-a făcut după 11 zile, cu mult peste termenul prevăzut de lege, de 3 zile. Era tardivă şi inadmisibilă. Culmea e şi că procurorii au solicitat judecătorului doar să caseze soluţia şi să trimită dosarul spre rejudecare. În loc de asta, instanţa a dat un verdict, pentru ceva ce nu i s-a solicitat, lipsindu-mă practic de posibilitatea de a ataca soluţia. Este prea de tot. Unde e legea egală pentru toţi şi toţi egali în faţa legii?", s-a întrebat Sava.

Din nou după gratii

În cursul după-amiezii de marţi, avocatul Ioan Sava a fost ridicat de la domiciliul său şi depus în Penitenciarul Oradea pentru cel puţin încă 3 luni, după care poate solicita, din nou, eliberarea condiţionată.

După cum BIHOREANUL a mai scris, avocatul ispăşeşte pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare, la care care a fost condamnat definitiv, pe 25 noiembrie 2015, în dosarul în care a fost acuzat că a pretins şi primit 7.000 euro de la un client de-al său, Ioan Morar Romocsa, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Ioan Sava şi soţia sa, Daniela Sava, mai sunt judecaţi şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet. În respectiva cauză, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe avocat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.