Stadionul din Ştei s-a umplut de culoare şi veselie vineri, dar nu pentru vreun meci de fotbal, ci cu prilejul absolvirii elevilor de la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din oraş.

Pentru că acum se pot organiza festivităţi în aer liber, iar ei au scăpat de stresul examenelor, absolvenţii de clasa a VIII-a şi cei de-a XII-a au avut parte de o ceremonie care a marcat reuşita lor.

Organizarea evenimentului a ţinut cont de regulile impuse de pandemia de Covid-19: atât absolvenţii, cât şi părinţii lor, au trecut printr-un triaj medical, menit să depisteze dacă au simptome specifice bolii, şi au stat la distanţă unii de alţii. "Am ales stadionul, tocmai pentru că este un loc amplu, în aer liber. Am marcat cu steguleţe colorate locurile unde trebuie să stea fiecare, astfel încât să nu intre în contact direct", a declarat directorul colegiului, Cristian Andru, pentru BIHOREANUL.

Tot pentru a evita contactul, directorul nu a înmânat diplome, ci doar a nominalizat absolvenţii, pentru ca fiecare să poată fi aplaudat. Potrivit acestuia, la ceremonie au participat circa 360 de persoane.

"Am ţinut să organizăm festivitatea pentru că copiii nu trebuie să fie privaţi de bucuria acestui moment important din viaţa lor. Printscreen-ul nu este o amintire", a mai spus Andru.

Îmbrăcaţi festiv, tinerii au putut astfel să-şi facă poze care, peste ani, să le aducă aminte de ziua absolvirii, chiar dacă s-a petrecut cu aproape o lună mai târziu decât momentul în care au încheiat anul şcolar. La sfârşitul lunii mai, când ei au finalizat cursurile, organizarea de evenimente publice era încă interzisă, din cauza pandemiei.

O festivitate similară a avut loc, tot vineri, şi în curtea Colegiului "Onisifor Ghibu" din Oradea, însă dedicată exclusiv absolvenţilor de liceu. Elevii care au terminat clasa a VIII-a la această şcoală au avut parte de o ceremonie săptămâna trecută, iar acum, după ce s-au terminat şi probele examenului de Bacalaureat, profesorii au pregătit una şi pentru tinerii care au finalizat studiile preuniversitare.

Şi aici s-a făcut un triaj medical înainte de debutul festivităţii, toţi participanţii au respectat distanţarea fizică şi, în plus, fiecare a purtat o mască.

"Le-am dat diplome absolvenţilor pentru rezultatele din clasa a XII-a şi diplome de onoare pentru cei care au participat, în liceu, la olimpiade", a declarat directorul Iulius Timar. Felicitări speciale a primit absolventa Cristina Hălmăgean, care a încheiat cei patru ani de liceu cu media 10.

Absolvire Colegiul Onisifor Ghibu