Un bihorean a fost ridicat, miercuri, şi condus pentru audieri la sediul DIICOT Piteşti, în cadrul unei ample operaţiuni care vizează o grupare de 34 de persoane, suspectată de înşelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Din cercetările procurorilor reiese că, începând cu 2011, membrii grupării au introdus în ţară autoturisme de lux mărcile Audi, BMW, Range Rover, Porsche, Ford, Mercedes.

Maşinile proveneau din Italia şi erau ori sustrase, caz în care intrau în România în baza unor documente falsificate şi cu seriile de caroserie modificate, ori închiriate.

În ţară, autoturismele erau preluate apoi de către liderul grupului, care, prin intermediul unor colaboratori, obţinea omologarea autovehiculelor de la reprezentanţele Registrului Auto Român.

După vânzare, pentru bolizii închiriaţi, titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora.

Anchetatorii au găsit şi cazuri în care membrii grupării s-au folosit de contracte de vânzare - cumpărare şi facturile fiscale false încheiate cu firmele de închirieri auto din Italia, care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor către ei.

Până în prezent, procurorii DIICOT au identificat 31 de autoturisme de lux care au fost vândute în România cu aproximativ 1.000.000 de euro, în condiţiile în care valoarea lor de piaţă reprezintă dublul acestei sume.

Miercuri, împreună cu poliţiştii Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj respectiv din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Sibiu, Vâlcea şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, procurorii DIICOT au efectuat 19 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea şi Bistriţa Năsăud.

Totodată, 24 de persoane, printre care şi un bihorean, au fost ridicate şi conduse la sediul DIICOT Piteşti pentru audieri.

Ancheta DIICOT Piteşti a beneficiat de suport de specialitate din partea SRI, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală Anticorupţie. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.