Academicianul Daniel Dăianu, membru al Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, a conferenţiat joi, la sediul BNR Bihor, în faţa unui auditoriu format din oameni de afaceri.

"Trebuie să fim serioşi"

La conferinţa intitulată "Aderarea României la zona euro" au luat parte, printre mulţi alţii, omul de afaceri Ioan Micula totodată preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor, secretarul general al CCI, Constantin Badea, istoricul Mihai Drecin, dar şi antreprenori şi bancheri.

Daniel Dăianu a vorbit liber, aproape două ore, despre condiţiile pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a putea adera la euro. Potrivit academicianului, pentru a putea adera la moneda europeană, România va trebui, printre altele, să traverseze un proces de întărire a economiei dublat de convergenţa legislaţiei cu cea europeană, dezvoltarea instituţiilor publice, diminuarea deficitului bugetar, reducerea inflaţiei şi îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor.

"Trebuie să fim serioşi şi ne ocupăm de aceste probleme structuale, să investim mai mult, nu doar să consumăm, să avem rectitudine politică, să existe o consecvenţă, iar elitele culturale să sprijine acest proiect. Trebuie să iubim Europa şi construcţia europeană care a pacificat continentul şi a dezvoltat economia", a explicat economistul.

"Şi dacă aş fi în Guvern, tot nu v-aş putea spune..."

Întrebat de omul de afaceri Ioan Micula de data concretă de aderare a României la moneda euro, Dăianu a refuzat să avanseze o astfel de dată, chiar dacă Guvernul actual a stabilit ca ţintă anul 2024. "Nu mai îmi cereţi o dată anume!", a spus academicianul, explicând că aderarea este un proces şi nu o dată fixă. "Şi dacă aş fi în Guvern, tot nu v-aş putea spune, pentru că la mine este aşa: intrăm doar dacă... (n.r. - dacă îndeplinim condiţiile enumerate mai sus)", a declarat acesta.

Daniel Dăianu a explicat, în schimb, că un semnal de concretizare a eforturilor privind aderarea la euro îl va constitui intrarea României în Mecanismul cursurilor de schimb, sistem introdus de Comunitatea Europeană în 1979 pentru a atinge stabilitatea monetară în Europa în pregătirea introducerii monedei unice la 1 ianuarie 1999.

"Am putea intra în Mecanismul cursurilor de schimb în 2023 - 2024 şi am sta cel puţin doi ani acolo. Bulgarii sunt obligaţi să stea doi ani, se va face o analiză la sânge a activelor din sectorul bancar şi mai ales vor fi testate instituţiile. Unde nu funcţionează instituţiile nu poate fi vorba de aderare la zona euro...", a explicat vorbitorul.

Fost ministru al Finanţelor (1997 - 1998), iar apoi europarlamentar pe listele PNL (2007), academicianul Daniel Dăianu este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României şi a făcut parte din Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro.