Turnul Primăriei Oradea a fost redeschis, marți, publicului după doi ani de șantier. Pe 12 octombrie, cu ocazia zilei Oradiei, accesul în turn a fost gratuit.

Punct de observare pentru pompieri

Lucrările de reabilitare a turnului Primăriei au fost finalizate în urmă cu câteva zile, fapt pentru care acesta va fi deschis publicului de marți până vineri între orele 10 – 18.

„Mă bucur că azi, de ziua orașului Oradea, am reușit să redeschidem Turnul Primăriei pentru vizitatori. S-au făcut lucruri frumoase și îi invit pe orădeni să vină să viziteze acest obiectiv turistic”, a declarat primarul Florin Birta.

Cu ocazia redeschiderii turnului asociația Euro Foto Art a amenajat aici o expoziție dedicată zilei orașului, „Oradea fermecătoare”, în cadrul căreia au fost expuse 25 de fotografii realizate de artiști bihoreni, dar și din Budapesta și Beijing. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună.

Spre bucuria celor mici, ISU Crișana a expus în turn atât obiecte specifice activității de stingere a incendiilor, cât și manechine interpretând intervenții ale pompierilor în caz de incendiu, de evacuare a unei persoane blocate în turn și de salvare de la înălțime.

„Acest obiectiv a fost punct de observare al pompierilor în anul 1904. Vorbim de o istorie care s-a scris de-a lungul a peste o sută de ani”, a spus Angela Lupșa, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor, Bihor.

Turnul cu ochean

Lucrările de amenajare a turnului Primăriei au costat circa 125.600 lei. Acestea au vizat refacerea spațiilor interioare cu punerea în valoare a zonelor de piatră naturală și a inscripțiilor din turn, amenajarea de locuri de odihnă pentru vizitatori și refacerea spațiului de primire.

La intrare, turiștii își pot achiziționa suveniruri, de la lucrări grafice sau de acuarelă reprezentând palatele Oradiei, albume cu obiectivele turistice sau cărți de călătorie, până la pixuri, stilouri, tricouri, șepci și măști inscripționate.

Având în vedere că turnul Primăriei este înalt de 50 metri, la nivelurile intermediare au fost amenajate locuri de repaus pentru cei care se aventurează pe scările abrupte.

Pentru cei care nu știu, la primul nivel se află „ceasul mamă”, care cântă la ore fixe „Marșul lui Iancu”, construit în 1904 de lăcătușul ceasornicar Mezey Dezső, iar nivelul al doilea oferă o frumoasă panoramă, de la 33,85 metri, asupra orașului.

Nivelul al treilea, situat la 40,2 metri, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane care bat de trei ori la fiecare sfert de oră, iar nivelul al patrulea și ultimul oferă o vedere spectaculoasă, de la o înălțime de 50 metri.

Aici a fost amplasat un telescop care poate fi folosit gratuit de vizitatorii turnului. „Având în vedere spațiul limitat din vârful turnului, accesul la acest nivel se poate face simultan doar pentru 5 persoane”, a declarat directorul Angela Lupșea.

De altfel, potrivit restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, accesul simultan este limitat la 20 de persoane.

Începând din 12 octombrie, turnul Primăriei este deschis publicului de marți până duminică inclusiv între orele 10 – 18.