Oradea a fost foarte aproape să aibă un atlet reprezentant la Jocurile Olimpice de vară, după foarte mult timp. Din păcate, însă, Mihai Sorin Dringo, de la CSU CSM Oradea, s-a accidentat la finalul lunii mai, după o cursă din Italia, şi are şanse minime să mai ajungă la Paris.

El a terminat acel concurs pe locul 2, dar şansele sale de a mai prinde Olimpiada de anul acesta s-au redus considerabil.

Ar exista, totuși o posibilitate, „doar dacă va reveni la Campionatul Naţional de la Cluj de la sfârşitul acestei luni şi dacă va obţine un rezultat foarte bun acolo”, a precizat antrenorul său, Robert Olah.

Tehnicianul secţiei de altletism de la CSM Oradea a fost prezent miercuri la conferinţa de presă organizată de preşedintele Şerban Sere, unde a făcut o caracterizare a evoluţiei sportivului pe care îl pregăteşte din acest an.

„Sezonul 2024, în aer liber, a început pentru noi în luna mai și am decis să renunțăm la cel de sală. Am început foarte bine, Mihai Dringo reușind un rezultat excepțional: 10,49 secunde la prima etapă de Campionat Național, desfășurată chiar în luna mai la Craiova. La distanță de trei zile a concurat în Italia, la Savona, în proba de 400 metri. Aici a reușit o performanță de 45,84 secunde. A fost prima cursă de 400 metri după un an. Din păcate aici a apărut o accidentare neprevăzută. Una care aproape că a încheiat sezonul pentru noi”, a precizat Robert Olah.

S-a accidentat după ce a încheiat cursa

Antrenorul a explicat şi cum s-a produs accidentarea de la concursul din Italia a lui Mihai Dringo şi cum decurge recuperarea acestuia.

„Concursul de la Savona a fost vânat de mulți atleți din lume, pista fiind foarte rapidă. El a venit pe locul 2, dar după ce a terminat cursa s-a accidentat. A plouat, iar după linia de sosire Mihai a alunecat și a căzut pe umăr. A fost diagnosticat cu o fractură de claviculă. Vreau să-i mulțumesc domnului doctor Hozan pentru promptitudinea cu care ne-a primit și a acționat. În Italia ni s-a comunicat că pentru o astfel de accidentare va sta o lună. După operație, la distanță de trei zile, am început să ne antrenăm fără folosirea segmentului respectiv. În prezent ne pregătim, să zic, la 75% din capacitățile lui”, a precizat antrenorul Robert Olah. 

În ceea ce priveşte şansele de calificare ale orădeanului pentru competiţia supremă de la Paris, trebuie precizat faptul că, la începutul anului, Mihai Dringo era în Rankingul de 48 persoane pentru Jocurile Olimpice.

„La cât de bine am mers până la accidentare, șansele erau foarte mari. Acum mai avem o mică șansă. Calificările pentru Jocurile Olimpice se termină pe 30 iunie. Având deja trei săptămâni fără activitate la nivelul necesar e foarte dificil să obțină calificarea pentru Olimpiadă. Pe 29-30 iunie sunt Campionatele României, la Cluj-Napoca, iar acolo ar trebui să alerge un timp foarte bun, dar la atletism fără antrenament constant e foarte greu să performezi la cel mai înalt nivel al capacităților. Baremul este 45,00. Deocamdată 36 de sportivi au făcut acest barem. Restul până la 48 se completează pe baza rezultatelor obținute. Dringo are cel mai bun rezultat de 45,28, care este și recordul național al probei”, după cum a mai afirmat Robert Olah.

Fără participare la JO din 1980

De menţionat că atletismul orădean nu a mai fost reprezentat la Jocurile Olimpice „de la doamna Ibi Korodi, care a ocupat locul 4 cu ștafeta de 4×400 metri a României la Moscova, în 1980”, după cum a mai menţionat antrenorul clubului CSM Oradea.

După Jocurile Olimpice de vară de la Paris va urma Campionatul European de atletism în sală, unde se speră totuşi ca Mihai Sorin Dringo să poată participa.

În ceea ce priveşte secţia de atletism al Clubului Sportiv Municipal Oradea, preşedintele Şerban Sere a precizat că aceasta are în prezent un singur sportiv, dar că ea se poate lărgi oricând dacă mai apare un alt atlet cu reale perspective către înalta performanţă.

Dintre sportivii orădeni, la Jocurile Olimpice va participa, în schimb, judoka Alex George Creț.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!